Rozwiąż granicę
Rakieta: Hej, mam do rozwiązania coś takiego
limx−>−2−(x+2)exx+2 = (0)*e∞ =0 − według moich obliczeń
Według odpowiedzi powinno byc −∞
Pomoze ktos?
9 sie 16:03
Blee:
e−∞ winno byc
Jak dla mnie granica wynosi 0
9 sie 16:09
Blee:
Lewostronna oczywiscie
9 sie 16:10
9 sie 16:19
mat:
| | ex/(x+2) | | (x+2)−x | | ex/(x+2) | |
(x+2)ex/(x+2)= |
| = H = |
| * |
| |
| | 1/(x+2) | | (x+2)2 | | −1/(x+2)2 | |
=−1e
x/(x+2)→−
∞
H − z reguly de l"Hospitala
bardzo brzydki zapis, ale chyba wiadomo ocb
9 sie 16:21
mat: prawostronna 0
bo x/(x+2)→,,−2/0+"=−∞
więc ex/(x+2)→0
reszta rozumowania ta sama
9 sie 16:23
mat: nie −1 tylko −2 oczywiscie na koncu 8*
9 sie 16:25
Rakieta: dzięki bardzo
9 sie 16:28