ostrosłup
kama: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramionach równych a i o kącie między
nimi α, ściany boczne ostrosłupa nachylone są do podstawy pod kątem β4. Obliczy objętość
tego ostrosłupa.
Doszłam do momentu−proszę sprawdzić czy dobrze kombinuję
| | b | |
teraz h z tw.sinusów np podstawa trójkąta b i wtedy |
| =R |
| | sinα | |
| | H | |
dalej |
| =tgβ wstawić R ? i coś mi się z kątami zaczyna nie podobać ? |
| | R | |
9 sie 13:15
Antonni: Bo
9 sie 13:23
kama: Bo.. nie wychodzi mi tak jak w odpowiedzi i myślę że własnie w tych kątach się gubię.
| | b | |
H=tgβ |
| i nie mam b czyli podstawy trójkąta w podstawie ostrosłupa |
| | 2sinα | |
9 sie 13:44
piotr:

b=2 a sinα
x=(b/2) tg((π−α)/4)
H=tg(β) x
9 sie 14:48
Mila:
Co ma wyjść?
Zaraz zrobię rysunek. Czekam.
9 sie 19:12
Mila:

Spodek wysokości znajduje się w środku okręgu wpisanego w trójkąt ABC.
|BC|=b
1)
2)
W ΔBDA:
3)
| | | | α | | α | |
p= |
| =a+asin |
| =a*(1+sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
ΔABC=p*r
| 1 | | α | |
| a2*sinα=a(1+sin |
| )*r |
| 2 | | 2 | |
4) W ΔSOD:
H=r*tgβ
5)
=========================
9 sie 19:34
Antonni:
9 sie 19:58
kama: | | 1 | | α | | π | | α | |
Wynik powinien być V= |
| a3sin |
| cosαtg ( |
| − |
| )tgβ |
| | 6 | | 2 | | 4 | | 4 | |
10 sie 09:29
Mila:
Antoni nie sprawdza?
10 sie 15:28
Mila:
| | 1 | | 1 | | asinα*tgβ | |
V= |
| * |
| a2sinα* |
| |
| | 3 | | 2 | | | |
10 sie 15:41
Mila:
Ostatnia linijka (punkt 5) 19:34 , błędnie przepisałam z kartki.
10 sie 15:44
Antonni: Mila .Nie sprawdzam .
Mam pochodne
10 sie 20:21
Mila:
Na jakim jesteś poziomie wiedzy?
10 sie 20:47
kama: Liceum 2 klasa nie miałam pochodnej,sprawdzam i bardzo wam dziękuję tylko mie mogłam dziś być
przy kompie
10 sie 23:13
Antonni: W niedziele bylem na wysokim poziomie .Dzisiaj niestety troche nizej
11 sie 15:13
kama: Dziękuję za odpowiedź mam jeszcze tylko pytanie czy podstawy nie można obliczyć ze wzoru
| | 1 | |
p= |
| absinα ? Czy to będzie błędne? |
| | 2 | |
11 sie 19:02
Mila:
| | α | |
Kąt między ramieniem a podstawą BC jest równy (90− |
| ) |
| | 2 | |
Wtedy:
| | 1 | | α | | 1 | | α | |
PΔABC= |
| a*|BC|*sin(90− |
| )= |
| a*|BC|*cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Wcześniej trzeba obliczyć |BC|.
Różnie można liczyć, wyniki będą miały trochę inną postać, ale wartość taką samą.
11 sie 19:10
Mila:
Oblicz tym sposobem, podstaw konkretne wartości a następnie oblicz pole dwoma sposobami.
11 sie 19:12
kama: Tak już zauważyłam, dziękuję Milu
11 sie 19:13
Mila:
11 sie 19:15