Zapisywanie algorytmów rekurencyjnych w sposób iteracyjny
Mariusz:
Zapisywanie algorytmów rekurencyjnych w sposób iteracyjny
Pytający gdybyś miał poprowadzić lekcję na ten temat to co by ona zawierała ?
Co do przykładów
Cormen i reszta zapisali procedurę przywracającą kopiec w sposób rekurencyjny
Procedura sortująca przez scalanie jest przedstawiana zwykle rekurencyjnie
chociaż spotkałem się też z tym że procedura scalająca także była zapisana rekurencyjnie
Procedura sortowania przez podział (może zwolnić do n2 więc nie jest wcale takie szybkie)
także jest zapisywana rekurencyjnie
Wyszukiwania zarówno liniowe jak i binarne też mogą być zapisane rekurencyjnie
Co do procedury przywracającej kopiec to Trivial zastąpił rekurencję skokiem
9 sie 10:58
Pytający:
Hmmm, na pewno rekurencję ogonową, programowanie dynamiczne czy zwykłe użycie stosu, coby
zapamiętywać aktualny stan i pozbyć się wywołań rekurencyjnych.
Co do przykładów nie do końca wiem, o co pytasz. Tak, da się je napisać ich iteracyjne
odpowiedniki, jeśli o to chodzi.
9 sie 19:21
Jack: silnie , fibonacciego i inne tez mozna zarowno iteracyjnie jak i rekurencyjnie
9 sie 19:31
Mariusz:
Mógłbyś dokładniej opisać sposoby zapisu algorytmów rekurencyjnych w sposób iteracyjny
Co do przykładów to chodzi o to w jaki sposób napisać ich iteracyjne odpowiedniki
void procedure(int *A,int l,int r)
{
int i,j;
int x,y;
x=A[(l+r)/2];
i=l;
j=r;
do
{
while(A[i]<x) i++;
while(x<A[j]) j−−;
if(i<=j)
{
y=A[i];
A[i]=A[j];
A[j]=y;
i++;
j−−;
}
}
while(i<=j);
if(l<j) procedure(A,l,j);
if(i<r) procedure(A,i,r);
}
Jak zamienić tę funkcję na jej odpowiednik iteracyjny ?
Dobrze by było gdybyś podał jakiś kod z komentarzem
9 sie 20:58
9 sie 22:49
Pytający:
Też jedynie rzucę linkiem (po co się rozpisywać, gdy ktoś już to zrobił

):
https://gist.github.com/TeWu/3675308
(co prawda napisane w Ruby, ale jak dla mnie jest w pełni zrozumiałe bez znajomości
składni języka)
9 sie 23:14
Mariusz:
No to inny przykład
struct Node
{
int data;
struct Node *next;
}
struct Node* function(struct Node *a,struct Node *b)
{
struct Node *result=NULL;
if(a==NULL)
return b;
else if(b==NULL)
return a;
if(a−>data<=b−>data)
{
result=a;
result−>next=function(a−>next,b);
}
else
{
result=b;
result−>next=function(a,b−>next);
}
return result;
}
9 sie 23:29
Mariusz:
Pytający widzę że nie chce ci się opisywać sposobów
zapisywania algorytmów rekurencyjnych w sposób iteracyjny
Zajrzałbyś do tematu
https://matematykaszkolna.pl/forum/353651.html
No tutaj raczej w sieci rozwiązania nie znajdziesz aby podesłać odnośnik
10 sie 00:03
10 sie 00:39
Pytający:
Co do kulek − otwierałem już kiedyś te linki, ale tego kodu aż się czytać nie chce. Z czym
konkretnie masz problem?
10 sie 00:42
Mariusz:
Jeśli chodzi o kulki to brakuje w nim sprawdzania i usuwania diagonalnych linii
w obydwu kierunkach a także zapisu wyniku do pliku
Pamiętasz zadanie z ustawianiem ośmiu hetmanów
Pola atakowane przez hetmana podobnie się sprawdzało
Jeśli chodzi o zapisywanie algorytmów rekurencyjnych
to skoro nie znasz ogólnego algorytmu
mogą być w miarę dokładne opisane te uschematyzowanych podejścia
10 sie 09:41
Mariusz:
Co do tej funkcji z listą to pewien hindus proponuje takie podejście
struct Node * sortedMerge(struct Node *p,struct Node *q)
{
struct Node *newhead=NULL;
struct Node *sorting;
if(p==NULL) return q;
if(q==NULL) return p;
if(p!=NULL && q!=NULL) // Czy wobec powyższych warunków ten warunek jest potrzebny ?
{
if(p−>data<=q−>data)
{
sorting=p;
p=sorting−>next;
}
else
{
sorting=q;
q=sorting−>next;
}
}
newhead=sorting;
while(p!=NULL && q!=NULL)
{
if(p−>data<=q−>data)
{
sorting−>next=p;
sorting=p;
p=sorting−>next;
}
else
{
sorting−>next=q;
sorting=q;
q=sorting;
}
}
if(p==NULL) sorting−>next=q;
if(q==NULL) sorting−>next=p;
return newhead;
}
void procedure(int *A,int p,int h)
{
int l,r,m;
int t;
l=2*p;
r=2*p+1
if(l<=h && A[l]>A[p])
m=l;
else
m=p;
if(r<=h && A[r]>A[m])
m=r;
if(m!=p)
{
t=A[p];
A[p]=A[m];
A[m]=t;
procedure(A,m,h)
}
}
Jaką mamy tutaj rekurencję i jak zastąpić ją za pomocą iteracji
10 sie 10:33
:
Co do funkcji hindusa:
− tak, tamten warunek jest zbędny
− w while'u w else powinno być "q=sorting
−>next;"
− dwa ostatnie if'y można zamienić na if−else, bo w tamtym miejscu jedynie jedna z wartości p,
q jest nullem; ewentualnie zamiast tych if'ów można zapisać krócej (acz to też instrukcja
warunkowa):
sorting−>next=p ? p : q;
− jasne, że lepsza wersja od tej mojej ze stosem, bo nie potrzeba pamięci i u mnie są dwie
pętle (złożoność pozostaje taka sama, ale większy współczynnik)
Co do drugiej funkcji jest to typowa (prawie) rekurencja ogonowa, tj. wywołanie rekurencyjne
jest ostatnią instrukcją (jeśli if spełniony, stąd to "prawie"), zatem w ogóle nie trzeba
pamiętać obecnego stanu wywołania.
Prosto, skutecznie, acz brzydko pozbędziemy się rekurencji zamieniając linijkę:
procedure(A,m,h);
na:
p=h;
goto start; // a etykietę start umieszczamy tuż po deklaracji zmiennych lokalnych (trzecia
linijka funkcji)
Od razu nasuwa się zamiana takiego rozwiązania na pętlę, można np. tak:
void procedure(int *A,int p,int h)
{
int l,r,m,t;
while(1)
{
l=2*p;
r=2*p+1
if(l<=h && A[l]>A[p])
m=l;
else
m=p;
if(r<=h && A[r]>A[m])
m=r;
if(m==p)
return;
t=A[p];
A[p]=A[m];
A[m]=t;
p=m;
}
}
Tu masz ładnie objaśnione pozbywanie się rekurencji ogonowej:
https://stackoverflow.com/questions/310974/what-is-tail-call-optimization/9814654#9814654
10 sie 14:29
Pytający:
10 sie 14:30
Mariusz:
− w while'u w else powinno być "q=sorting−>next;"
i tak jest popełniłem błąd przy przepisywaniu
To podejście ze stosem też jest przydatne bo pokazuje jak pozbyć się
rekurencji korzystając ze stosu
Wprowadzając zmienną logiczną można pozbyć się nieskończonej pętli
Aby nie łamać jej instrukcjami break czy exit
Ja do zamiany tej procedury podszedłem tak
Zamiast rekurencji dałem pętlę repeat until (W C/C++ ta pętla nazywa się do while)
i przed wejściem do warunku if w którym modyfikowana jest wartość p
zachowałem tą wartość w dodatkowej zmiennej
Można zrezygnować z przechowywania wartości obydwu zmiennych l oraz r
i przechowywać tylko jedną zmienną
Jeśli po przypisaniu wartości do zmiennych l oraz r
przekroczymy zakres typu int to procedura będzie działać nieprawidłowo
Skoro pisaliśmy o stosach to pewien koleś napisał funkcje dodającą węzeł i wyświetlającą listę
w sposób rekurencyjny
struct Node
{
int data;
struct Node *next;
};
struct Node *push(struct Node *head,int x)
{
struct Node *h=NULL;
if(head!=NULL)
{
h=head;
h−>next=push(head−>next,x);
}
else
{
h=(struct Node*)malloc(sizeof(struct Node));
h−>next=NULL;
h−>data=x;
}
return h;
}
struct Node *pop(struct Node *head)
{
struct Node *h=NULL;
if(head!=NULL)
{
if(head−>next==NULL)
{
free(head);
h=NULL;
}
else
{
h=head;
h−>next=pop(head−>next);
}
}
return h;
}
void printNodes(struct Node *head)
{
if(head!=NULL)
{
printf("%d ",head−>data);
printNodes(head−>next);
}
}
Gdybyśmy w przypadku sortowania przez podział
chcieli użyć dodatkowej tablicy zamiast stosu
to ile pamięci byśmy potrzebowali
Pamiętaj że programistę interesuję najbardziej przypadek pesymistyczny
10 sie 19:33
Pytający:
Nieskończona pętla niekoniecznie musi być "ble". Jeśli pominąć możliwe optymalizacje
kompilatora, może być nawet szybsza, niż zastosowanie flagi. Mając pętlę nieskończoną na końcu
mam skok bezwarunkowy na początek pętli, warunek jest sprawdzany jednokrotnie dla każdej
iteracji. W przypadku użycia flagi, raz sprawdzasz warunek przed ustawieniem flagi i drugi raz
sprawdzasz samą wartość flagi na końcu iteracji.
Acz to szczegół i niekoniecznie "zdrowe" podejście (przesadnie wszystko optymalizować pomimo
braku takowej potrzeby/kosztem zmniejszenia czytelności kodu).
W przypadku sortowania przez podział gdybyśmy chcieli użyć tablicy zamiast stosu potrzebowałbyś
nie więcej niż n*sizeof(indexType). Zauważ, że dana wartość indeksu nigdy nie powinna wystąpić
na stosie dwukrotnie.
11 sie 17:30
Mariusz:
Tak tyle że odkładamy dwa indeksy i przepisując kod z książek
Wirtha i Diksa zarezerwowałem dwa razy tyle pamięci
11 sie 18:33
Pytający:
Tak, odkładamy po dwa indeksy, ale nigdy nie odkładamy 2 takich samych wartości. Pesymistyczny
(pod względem wielkości stosu) przypadek (dla n=8):
stos:
(0, 7) → stos
stos: 0, 7
stos → (0, 7), podziały (0,1) i (2,7) → stos
stos: 0, 1, 2, 7
stos → (2, 7), podziały (2,3) i (4,7) → stos
stos: 0, 1, 2, 3, 4, 7
stos → (4, 7), podziały (4,5) i (6,7) → stos
stos: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
stos → (6, 7), i nie dzielimy
stos: 0, 1, 2, 3, 4, 5
stos → (4, 5), i nie dzielimy
stos: 0, 1, 2, 3
stos → (2, 3), i nie dzielimy
stos: 0, 1
stos → (0, 1), i nie dzielimy
stos:
11 sie 21:15