ehhh
imie: prosta prostopadła do prostej o równaniu 2x−4y+1=0
czemu nie stosuje tutaj a1*a2=−1?
bo wtedy chyba mialoby byc −1/2
a odpowiedz to −2
co robie źle
9 sie 00:03
Milo: 2x − 4y + 1 = 0
4y = 2x + 1
Stąd odczytujemy a
1:
a
1a
2 = −1
a
2 = −2
9 sie 00:05
imie: ale szybko
dzięki
9 sie 00:05
Adamm: tak jest dla prostej w postaci kierunkowej (y=ax+b)
a nie w ogólnej (Ax+By+C=0)
9 sie 00:28
Adamm: dwie proste Ax+By+C=0 oraz A1x+B1y+C1=0
są prostopadłe gdy AA1+BB1=0
a równoległe gdy AB1−A1B=0
9 sie 01:05
Adamm: przypomina mi to wzory na sumę sinusa oraz cosinusa, będąc szczerym
9 sie 01:05
g: te wzory trzeba raczej kojarzyć z iloczynami: skalarnym i wektorowym.
10 sie 09:23
Adamm: te iloczyny mają związek z funkcjami trygonometrycznymi,
więc może coś w tym jest
10 sie 16:44