Nierówność wielomianowa
asc: Jak rozwiązać taka nierówność?
x3≤9x ?
Z początku myślałem, że robi się to wyliczając miejsca zerowe no ale coś mi nie wychodzi...
x(x2−9)<0
x1=0 x2= 3 x3=−3,
ale w rozwiązaniu nawet nie pojawia się 3 za to jest 2, więc na pewno robię źle... proszę o
jakieś nakierowanie/rady, nie chce samego rozwiązania
8 sie 20:24
Benny: x3−9x≤0
x(x2−9)≤0
x(x−3)(x+3)≤0
I teraz zaznaczasz te miejsca zerowe na osi i rysujesz od prawej strony z góry.
I dostajesz x∊(−∞,−3>∪<0;3>
8 sie 20:26
asc: no nie.. robiłem to dobrze tylko okazało się, że to przykład d) a ja sprawdzałem odpowiedź do
a). Godzinę zmarnowałem na zastanawianie się czemu to jest źle i nad sensem mojej nauki skoro
taki prosty przykład mi nie wychodzi. Dzięki za odpowiedź
8 sie 20:33
:
9 sie 22:38