Rozwiąż nierownosc
granica: Czy dobrze rozwiazalam?
5x(5x−2).−1
25x2−10x+1=0
Δ=0 brak miejsc zerowych, dobrze?
8 sie 20:08
mat: popraw początek, 5x(5x−2)−1 nie jest równaniem
8 sie 20:09
granica: oj cos mi ucielo przepraszam powinno byc
5x(5x−2).> −1
8 sie 20:11
kochanus_niepospolitus:
no to:
25x
2−10x+1 > 0
i co dalej
8 sie 20:12
kochanus_niepospolitus:
brak miejsc zerowych ... i jakie wnioski
8 sie 20:12
kochanus_niepospolitus:
chwila ... jakbrak miejsc zerowych

Δ = 0 ... więc jest jeden pierwiastek

(5x−1)
2 = 0
8 sie 20:13
mat: Δ=100−4*25=0
| | 10 | | 1 | |
więc jedno miejsce zerowe x= |
| = |
| |
| | 50 | | 5 | |
parabola ma ramiona skierowane do góry (bo 25>0)
więc odpowiedź to x∊R\{1/5}
8 sie 20:13
granica: 25x2−10+1>0
Δ=100−4*25=100−100=0
Δ=0
8 sie 20:14
granica: ojj no tak, pomylilam sie... Δ=0 wiec jedno miejsce zerowe...
8 sie 20:14