wyrażenie algebraiczne W jednej zmiennej x
niejestem923: Pewne wyrażenie algebraiczne W jednej zmiennej x przyjmuje dla x = 2 wartość 22. Do tego
wyrażenia dodano 3x2 , a wynik pomnożono przez 5. Jaką wartość ma otrzymane wyrażenie dla
x=2?
Odpowiedź w książce:
Należy obliczyć wartość wyrażenia (W(x)+3x2)*5 dla x=2:(22+3*22)*5=170
Jak rozwiązuje się taki typ zadań, kompletnie tego nie rozumiem, prosiłbym o proste, ale bardzo
szczegółowe wyjaśnienie.
8 sie 19:57
Adamm: nie ma tu nic do wyjaśniania
to się rozumie samo przez się
8 sie 20:01
Mila:
1) W(x) − dane wyrażenie
2) W(2)=22
3) Nowe wyrażenie:
P(x)=(W(x)+3x2)*5
P(2)=(W(2)+3*22)*5=(22+3*4)*5=34*5=170
8 sie 20:57
mat: ale głupie zadanie
8 sie 21:01
Mila:
Dlaczego głupie?− sprawdza, czy uczeń potrafi zbudować wyrażenie algebraiczne
i obliczyć jego wartość. Czytanie tekstu matematycznego ze zrozumieniem.
8 sie 22:09