Zadanie
Zmiana: Liczby 2x−2 ,x2 , 4x −2 tworzą ( w podanej kolejności ) ciąg arytmetyczny i sa trzema
początkowymi wyrazami ciagu ( an) . Oblicz czwarty wyraz ciąg an wiedZąc ze liczby a2 ,a3 ,a4
sa trzema kolejnymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego
8 sie 18:58
Zmiana: Mozna zastosowac wzor b2=a*b ?
8 sie 18:59
Blee:
Mozna
8 sie 19:05
Zmiana: Stoję w tym miejscu
X2−8x2+12x−4=0
8 sie 19:08
Blee:
Ale to zadanie nie ma rozwiazania.
r= x
3x−2 = x2. −−−> x = 1 lub x=2
a2 = 1 lub =4
a3 = 2 lub =6
a4 = 3 lub =8
W obu przypadkach te wyrazy nie tworza ciagu geometrycznego.
8 sie 19:13
Blee:
A niby skad takie rownanie Ci wyszlo?
Jak juz to:
x2*(5x −2) = (4x−2)2
8 sie 19:15
Zmiana: Wyjaśnisz ?
8 sie 19:20
Blee:
Chcesz zastosowac wzor ciagu geometrycznego ... okey.
a
32 = a
2*a
4
Skad wiem jaka postac ma a
4 
Zauwaz ze a
3−a
1 = 2r = 2x ... stad r=x wiec a
4 = 5x−2.
(Mozna tez zapisac w postaci np. x
2 +2x, ale to przerost formy na trescia, bo bedzie rownanie
czwartego stopnia)
8 sie 19:23
Blee:
Zreszta. Aby zaszla sytaucja w ktorej trzy kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego sa takze trzema
kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego (i by to nie byly ciagi stale) to srodkowy wyraz (z
tej trojki) musi byc liczba niewymierna lub r musi byc liczba niewymierna
Poniewaz mamy zaleznosc:
b = 0.5*(1 +/− √ 4r2 + 1 ) , gdzie b to wartosc srodkowego (z tej trojki) wyrazu
8 sie 19:40
Zmiana: Nie rozumiem
8 sie 20:29
Zmiana:
8 sie 20:59
Mila:
2x−2 ,x
2 , 4x −2− trzy początkowe wyrazy c. arytm.⇔
x
2=3x−2
x
2−3x+2=0
x=1 lub x=2
2) a
1=2*1−2=0 lub a
1=2*2−2=2
a
2=1 lub a
2=4
a
3=4−2=2 lub a
3=4*2−2=6
3) Obliczamy jaka trójka liczb:
1,2, x lub 4,6,y − to wyrazy ciągu geometrycznego
lub
| | 6 | | 3 | | 3 | |
q= |
| = |
| to y=6* |
| =9 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
odp.
a
4= 4 lub a
4=9
Nieporozumienie polega na tym, że 4−wyrazowy ciąg nie
jest ciągiem arytmetycznym ani geometrycznym.
Natomiast:
a
1,a
2,a
3 − c.a
a
2,a
3,a
4− c. g.
8 sie 21:41
Antonni:
8 sie 21:43