Pierwiastki wielomianu i ich krotność
dd: Znajdź pierwiastki wielomianu i podaj ich krotność
W(x)=(x+1)5 + (x+1)4
8 sie 17:25
mat: Mamy:
W(x)=(x+1)5+(x+1)4
W(x)=(x+1)4(x+1)+(x+1)4
W(x)=(x+1)4(x+1+1)
W(x)=(x+1)4(x+2)
pierwiastki: −1,−2
8 sie 17:47
dd: Dalej nie rozumiem... tego momentu:
W(x)=(x+1)4(x+1)+(x+1)4 → W(x)=(x+1)4(x+1+1)
8 sie 17:55
dd: dobra już chyba wiem − przed nawias (x+1)4
8 sie 17:59
Mila:
Wykonaj podstawienie;
x+1=t
wtedy
w(t)=t5+t4= t4*(t+1)
wracając do podstawienia mamy:
(x+1)4*(x+1+1)=(x+1)4*(x+2)
8 sie 18:00