Rozwiąż układ równań
Gimbus:
Niestety nie daje rady tego zrobic
Poprawna odp. to x=3, y=15
8 sie 15:26
Jerzy:
Założenia, potem odejmij stronami.
8 sie 15:30
Jerzy:
| 1 | | 5 | | y − 5x | |
| − |
| = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ y − 5x = 0 ⇔ y = 5x |
| x | | y | | xy | |
.... i licz dalej.
8 sie 15:31
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 21 − 6x − x | |
..... |
| − |
| = 0 ⇔ |
| = 0 |
| | x | | 21 − x − 5x | | x(21 − 6x) | |
⇔ 21 − 7x = 0 ⇔ x = 3
8 sie 15:33
mat: 21−x−y=x
5(21−x−y)=y
więc
21=2x+y −−>y=21−2x
105=5x+6y−−−>105=5x+6(21−2x)
więc
105=5x+6(21−2x) −−−> x=3 −−>y=21−2x−−>y=15
8 sie 15:33
Gimbus: dzieki
8 sie 15:38
Mila:
Najłatwiej tak:
x≠0 ⋀y≠0⋀x+y≠21
−−−−−−−−
podstawiamy do (1) równania:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| mnożymy na krzyż |
| x | | 21−x−5x | | x | | 21−6x | |
21−6x=x
21=7x
x=3 i y=5*3=15
8 sie 17:04
Jerzy:
Przecież dokładnie tak rozwiązałem
8 sie 20:07