Równanie różniczkowe Bernoulliego
Rakieta: Cześć, mam problem z rozwiązaniem do końca takiego równania:
3xy'−y=3x
2*lnx*y
4
z=y
1−4; z=y
−3;
y=z
−1/3
y
4=z
−43
| | 1 | |
3x*− |
| z−43*z'−z{13=3x2*lnx*z−4/3 |
| | 3 | |
−xz
−4/3*z'−z
−1/3=0
z=−x*C
z=−x*C(x)
Po wstawieniu do równania wyjściowego:
−x(−x*C(x))
−4/3*(−C(x)−x*C'(x))−(−x*C(x))
−1/3=3x
2*lnx*(−x*C(x))
−4/3
/:(−x*C(x))
−4/3
Zostaje mi coś takiego
xC(x)−x
2C'(x)+xC(x)=3x
2lnx /:x
C(x)−xC'(x)+C(x)=3xlnx
Nie wiem jak się pozbyć C(x)
z góry dzięki
8 sie 14:15
polonista:
Zle zróżniczkowałeś rownanie o zmiennych rozdzielonych.
8 sie 14:46
Jerzy:
Pomijając złe różniczkowanie, zadanie jest sknocone od początku.
| | 1 | |
Jeśli: z = y−3 , to: z' = −3y−4*y' ⇔ y' = − |
| z'y4 |
| | 3 | |
8 sie 15:12
Jerzy:
Dalej:
| | 1 | |
−xz'y4 − y = 3x2lnxy4 ⇔ −xz' − y3 = 3x2lnx ⇔ − z' − |
| z = 3xlnx |
| | x | |
8 sie 15:22
Jerzy:
Dobra .... dochodzisz do tego samego, ale poprawnie zróżniczkuj .
8 sie 15:27
Rakieta: Dzięki za pomoc, co do różniczkowania to tak je robie:
ln|z|=−ln|x|+C /e
e
ln|z|=e
ln|x|+C
z=−x*C
Gdzie popełniam błąd?
8 sie 16:00
Rakieta: nie powinno być trójki w początkowych równaniach
8 sie 16:01
Rakieta: Już zrozumiałam

ln|z|=−ln|x|+C /e
e
ln|z|=e
−ln|x|+c
e
ln|z|=e
ln|x−1|*c
z=x
−1*C
8 sie 18:03
Jerzy:
Teraz dobrze.
8 sie 18:44
Jerzy:
Po uzmiennieniu stałej dostajesz: C'(x) = −3x2*lnx
9 sie 06:19