| ||||||||
∑ | =4n | |||||||
| ||||||||
∑0m | = 4m | |||||||
|
| |||||||||||||||
∑0m+1 | = 1 + ∑1m+1 | = | ||||||||||||||
|
| |||||||||||||||
= 1 + ∑k=1m+1 | + ∑k=1m+1 | = | ||||||||||||||
| ||||||||
zauważamy, że 1 = | i dorzucamy do drugiej sumy // | |||||||
|
| |||||||||||||||
= ∑j=0m | + ∑k=0m+1 | = | ||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
= 1 + ∑j=1m | + ∑j=1m | + 1 + ∑k=1m+1 | + | |||||||||||||||||||||
| ||||||||
∑k=1m+1 | = | |||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
= ∑h=0m−1 | + 4m + ∑p=0m | + ∑g=0m | ||||||||||||||||||||||
| ||||||||
+ | = | |||||||
|
| |||||||||||||||
= | + ∑h=0m−1 | + 4m + 4m + 4m = | ||||||||||||||
| (2m+1)! |
| ||||||||||||||||
dlaczego? zauważ, że | = | = | <−−− 'dorzucasz' do | |||||||||||||||
| (m+1)!*(m)! |
| 1 |
| ||||||||||||||||
wystarczy zauważyć że ∑k=0n | = | ∑k=02n+1 | = | |||||||||||||||
| 2 |
| 1 | ||
= | *(1+1)2n+1=4n | |
| 2 |
|
| |||||||||||||||
z prostej własności, | = | |||||||||||||||