Ciąg (a_n) określony jest wzorem a_n=4n-13
xyz: Ciąg (an) określony jest wzorem an=4n−13. Znajdź wszystkie liczby naturalne k takie, że
wyrazy ak,ak+1,ak+2 są liczbami pierwszymi.
Jako wskazówka do zadania autorzy podają, aby wykazać, że wśród trzech kolejnych wyrazów ciągu
(an) jest wyraz podzielny przez 3, z czym oczywiście się zgadzam, bo są to trzy kolejne
liczby całkowite. Zdaję sobie również sprawę, że 3 jest liczbą pierwszą, ale w dalszym ciągu
nie wiem jaki to ma związek z całym rozwiązaniem.
8 sie 13:19
Adamm: wśród ak, ak+1, ak+2 jest jeden podzielny przez 3
jeśli to ak to 4k−13=3 ⇒ k=4
a5=7
a6=11
i mamy jeden taki ciąg
jeśli to ak+1 to 4k−9=3 ⇒ k=3
a3=−1 co nie jest liczbą pierwszą
jeśli to ak+2 to 4k−5=3 ⇒ k=2
ale a3 nie jest pierwsze
odp. k=4
8 sie 14:10
kochanus_niepospolitus:
czyli 4k−13 , 4k−9 i 4k−7 mają być liczbami pierwszymi ... szukamy trzech liczb pierwszych
'odległych' od siebie o '4'
No to mamy: 3 ; 7 ; 11
więc: 4k−13 = 3 −> k = ...
skoro wiesz, że z trzech kolejnych wyrazów ciągu an, przynajmniej jeden jest podzielny przez 3
... to aby mieć trzy liczby PIERWSZE, to jedną z nich MUSI być liczba 3 (bo wszystkie inne
liczby podzielne przez 3 już nie będą liczbami pierwszymi)
8 sie 14:10