równanie
magda20: Wyznacz wszystkie dodtanie pierwiastki równania:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x(1+ |
| )ln(1+ |
| )−x3(1+ |
| )ln(1+ |
| )=1−x |
| | x | | x | | x2 | | x2 | |
jak sobie z tym poradzić w prosty sposób?
8 sie 13:02
magda20: Da się to policzyć
9 sie 21:04
Mila:
x=1
9 sie 23:07
Adamm: f(x)=(x+1)ln(1+1/x)−1>0
f'(x)=ln(1+1/x)−1/x≤0 ⇒ f jest nierosnąca
nasze równanie zamienia się w xf(x2)=f(x)
(x(x2+1)ln(1+1/x2))'=(3x2+1)ln(1+1/x2)−2
dla x>1 mamy
(3x2+1)ln(1+1/x2)−2>3ln2−2+ln2/x2>0
zatem dla x>1 xf(x2) rośnie, zatem nie mamy dla x>1 żadnych rozwiązań
pozostał jeszcze przypadek dla x<1
9 sie 23:49