nn
imie: Objętość szescianu wynosi 6√6. Oblicz pole powierzchni tego szczescianu.
nie wiem jak to a policzyć
7 sie 23:29
mat: V=a3, więc jakiej długości a jest jego krawędź?
7 sie 23:31
Adamm: objętość sześcianu o boku a
V=a3 ⇒ a=3√V
pole całkowite
P=6a2 ⇒ P=6V2/3
podstawiając mamy
P=36
7 sie 23:32
fizyk: Czemu, wy matematycy, zawsze pomijacie jednostki
![](emots/2/pytajnik.gif)
przecież to zadanie bez jednostek nie ma
sensu
8 sie 08:48
Pytający:
Nie wiem, matematykiem nie jestem, ale przecież widać (w tym co napisał Adamm), że:
j
pola = j
objętości 2/3.
8 sie 14:18
sześcian:
6√6=63/2
a3=63/2 /2
a6=63
a2=6
P=6a2 =36
9 sie 01:00