Rozłóż wielomian na czynniki - pytanie
dd: Rozłóż wielomian na czynniki − co zrobiłem źle, że brakuje mi tej 'trójki'?
Moje rozwiązanie
B) w(x)= 3x3+13x2+7x+1
W(−1/3) = 0
(3x3+13x2+7x+1) : (x+1/3) = 3x2+12x+3
z delty
x1= −2−√3
x2= −2+√3
(x+1/3)(3x2+12x+3) = (x+1/3)(x−2+√3)(x−2−√3)
Poprawny wynik;
(3x+1)(x−2+√3)(x−2−√3)
7 sie 16:17
Adamm: dla wielomianu
W(x)=anxn+an−1xn−1+...+a0
gdzie
W(x1)=W(x2)=...=W(xn)=0
mamy rozkład na czynniki
W(x)=an(x−x1)(x−x2)...(x−xn)
7 sie 16:23
Adamm: (x+1/3)(3x2+12x+3) = (x+1/3)(x−2+√3)(x−2−√3)
dokładnie ta równość jest zła
7 sie 16:29