cos x
flora: Oblicz bez kalkulatora kąt x
cosx=1/√1+(2+√3−√2−√6)2
to w mianowniku pod pierwisatkem to 1+(2+√3−√2−√6)2
7 sie 14:06
flora: da sie policzyć ten x?
11 sie 13:29
Mila:
Czy dobrze przepisałaś zadanie?
11 sie 15:11
Antonni: (2+√3−√2−√6)(2+√3−√2−√6)+1 licz
Potem wyciagnij pierwiastek z tego
11 sie 15:16
flora: tgx = |2 + √3 − (√2 + √6)| = √2 + √6 − 2 − √3
tg2x = 2 − √3
24 sie 17:12
Adamm: Mila jeszcze musi być sinx>0
i osobno trzeba rozpatrzeć sinx<0
24 sie 21:43
Mila:
Dlaczego? to jakieś równanie które powstało z przekształceń?
tg(2x)=2−
√3
24 sie 22:05
Mila:
Gdyby flora odpowiadała na zadane pytanie to byłoby jasniej.
24 sie 22:06
flora: ale jakie pytanie?
24 sie 22:58
Mila:
Jaka jest treść oryginalna zadania?
17:12 pierwszy wpis. Jakie polecenie.
24 sie 23:20
flora: treść oryginalna jest taka jak w pierwszym poście
a ten z 17:12 to rozwiązanie
24 sie 23:22
Mila:
Rozwiązanie czego?
24 sie 23:24
flora: no wyliczenie x
24 sie 23:26
Mila:
To znaczy rozwiąż równanie:
tgx = |2 + √3 − (√2 + √6)| = √2 + √6 − 2 − √3
tak?
24 sie 23:30
Mila:
Dobranoc: Jutro przeczytam
24 sie 23:36
flora: Niech bedzie bo to przekształecenie wyjściowego równania z wzoru 1+tg2x=1/cos2x do tej
postaci
24 sie 23:37
Adamm: flora
x2=coś>0
to x=√coś lub x=−√coś
24 sie 23:38
flora: Adamm nie rozumiem o co ci chodzi
24 sie 23:41
Adamm: idź się prześpij czy coś
24 sie 23:42
flora: no wiem co napisałes ale jak to ma się do zdania
24 sie 23:43
Adamm: nie mówię tego by cię obrazić
chodziło mi o to, że jutro może łatwiej będzie ci zrozumieć o co mi chodzi
24 sie 23:44
flora: Moze ale wątpie
24 sie 23:45
Mila:
Dobrze. Wiem już, że to cd. zadania z 14:06.
1) cosx=U{1}{
√1+(2+√3−√2−√6)2
cosx>0
2)
W takim razie masz postać :
tg(2x)=2−
√3 którą sama wyznaczyłaś, czy przepisałaś z odpowiedzi?
| | π | |
x= |
| kąt z I ćwiartki, dla tego kąta jest spełnione równanie z 14:06 |
| | 24 | |
cos(x)>0 w I i IV ćwiartce, zatem
| | π | | π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=2π− |
| +2kπ |
| | 24 | | 24 | |
rozwiązałam inaczej, ale wynik ten sam.
25 sie 15:49