rr
imie: graniastoslup ma 12 scian
ile ma krawędzi
skoro 6 scian to 12 krawedzi to czemu 12 scian nie ma 24?
tylko 30
7 sie 13:43
Jerzy:
Bo sześcian to graniastosłup o podstawie kwadratu, a ten granistosłup ma w podstawie
12 − to kąt foremny. Krawędzie: 12 + 12 + 12 = 36
7 sie 13:48
'Leszek: Graniastoslup ma 12 wszystkich scian lacznie z podstawami , czyli ma 10 scian bocznych i
dwie podstawy , czyli ma krawedzi = 10+10+10 = 30
7 sie 14:22
'Leszek: Ogolny wzor :
n − ilosc krawedzi graniastoslupa
S
n − ilosc scian (wszystkich) graniastoslupa
| | n | |
Sn = |
| + 2 ⇒ n = 3*( Sn − 2) |
| | 3 | |
7 sie 14:29
'Leszek: Ogolny wzor dla ostroslupa
n − ilosc krawedzi ostroslupa
S
n − ilosci (wszystkich) scian ostroslupa
7 sie 14:35