tożsamość
Ukasz: Wykaż ze
arctg(1/5) + arctg2 + arctg3 − arctg(1/239) = ¼.
7 sie 12:40
Ukasz: Sory miało być tak
arctg(1/5) + arctg2 + arctg3 − arctg(1/239)=π
7 sie 14:41
Ukasz: jednak nie ważne już sorry można skasować
7 sie 14:42
Adamm: | | 358 | |
arctg3−arctg(1/239)=arctg( |
| ) |
| | 121 | |
| | 11 | |
arctg2+arctg(1/5)=arctg( |
| ) |
| | 3 | |
| | 11 | | 358 | | 37 | |
arctg( |
| )+arctg( |
| )=arctg(− |
| )+π≠π |
| | 3 | | 121 | | 55 | |
7 sie 16:05
Ukasz: a tto ? 4arctg(1/5) + arctg(1/2) + arctg(1/3) − arctg(1/239)=π/2
7 sie 16:39
Adamm: | | 5 | | 120 | |
4arctg(1/5)=2arctg( |
| )=arctg( |
| ) |
| | 12 | | 199 | |
| | 120 | | 1 | | 359 | |
arctg( |
| )+arctg( |
| )=arctg( |
| ) |
| | 119 | | 2 | | 118 | |
| | 359 | | 1 | |
arctg( |
| )+arctg( |
| )=arctg(−239)+π |
| | 118 | | 3 | |
| | 1 | |
arctg(−239)+π+arctg(− |
| )=π/2 |
| | 239 | |
7 sie 16:57
Adamm: pomyliłem się trochę przy wpisywaniu
| | 5 | | 120 | |
2arctg( |
| )=arctg( |
| ) |
| | 12 | | 119 | |
7 sie 16:59
Mila:
Ciekawe, czy to zrozumiał. Jakoś nie odzywa się.
Skrótowo to podałeś

. Moje rozwiązanie długie.
7 sie 21:10
Adamm: skoro nie pyta to zrozumiał
albo przepisał i zapomniał
7 sie 21:12