Jerzy:
Ja przyjąłem,że mianownik musi być równy jeden , a wystarczy, aby mianownik był
| | 1 | |
postaci |
| , gdzie k jest liczbą całkowitą. |
| | k | |
Adamm: 0=n*x
√x+(1−3n)
√x+3n
z tego wynika, że skoro n ma być całkowite, to
√x musi być całkowite
0=n*(
√x)
3+(1−3n)
√x+3n
dodatkowo n|
√x zatem
√x=|n| lub
√x=|3n| lub
√x=0
czyli pierwsza wartość to x=0
0=n
3*|n|+(1−3n)|n|+3n
dla n>0 mamy
0=n
3−3n+4
brak rozwiązań
dla n<0 mamy
0=n
3−3n−2
n=−1
czyli druga wartość to x=1
0=27n
3|n|+3(1−3n)|n|+3n
dla n>0 mamy
0=9n
3−3n+2
brak rozwiązań
dla n<0 mamy
0=3n
2−1
brak rozwiązań
odp. wyrażenie jest całkowite dla x=1 lub x=0