Zad
Zmiana: Znajdz te wartośc parametru m dla której równanie x2+(m−3)x+m2−4m+3=0 ma dwa różne
pierwiastki a i b takie ze ciąg (a,ab,b) jest arytmetyczny.
7 sie 10:48
7 sie 10:49
Zmiana: Wiem ,ze x1*x2 = c/a musi byc mniejsze od 0 ale wychodza mi
M1= 1
M2= 3 i jak podstawiam do rownania to.noe jest arytmetyczny
7 sie 10:49
Jerzy:
A dlaczego x1*x2 = c/a musi być mniejsze od 0 ?
7 sie 10:56
Jerzy:
| | 1 | |
Rozwiązaniem zadania jest m = |
| . |
| | 2 | |
Jak chcesz sprawdzić, czy jest poprawne, to podstaw sobie ten parametr do równania,
oblicz pierwiastki x
1 oraz x
2 i wtedy sprawdź, czy spełniają warunki zadania.
7 sie 11:06
kochanus_niepospolitus:
x1+x2 = 2*x1x2 <−−− należy rozwiązać to równanie.
przy założeniu Δx>0 ;
7 sie 11:29
Zmiana: M=−2
7 sie 11:44
Zmiana: Bo jak sa rozne pierwiastki to − razy + to minus czyli mniejsze wiec sa rozne
7 sie 11:45
Jerzy:
Różne nie oznacza różnych znaków.
Ty masz wyznaczyć parametr m , a nie pierwiastki tego równania.
7 sie 11:47