fiz
frustracja: Centymetr sześcienny żelaza ma masę 7,87 g, a masa atomu żelaza wynosi .
Przyjmując, że atomy żelaza mają kształt kuli i są ciasno upakowane w objętości metalu oblicz:
a)objętość atomu żelaza,
b)odległość środków sąsiednich atomów.
Pomocy bo nie wyczymie, tyle razy to robię i zawsze coś mi się nie zgadza
6 sie 22:35
Adamm: ile wynosi masa atomu żelaza
6 sie 22:37
frustracja: Przepraszam = 9,27 * 10−23 g
6 sie 22:41
Adamm: | | 9,27*10−23 | |
V= |
| cm3 = 1,18*10−23 cm3 |
| | 7,87 | |
| | 4π | |
V= |
| r3 = 1,18*10−23 cm3 |
| | 3 | |
r=
3√(3/4π)*1,18*10−23=6,56*10
−8 cm
6 sie 22:47
frustracja: Ostatni wynik też mi taki wyszedł, czyli mam błąd w książce, bardzo dziękuję
6 sie 22:52
Adamm: a przemnożyłeś przez 2?
to nie jest ostateczny wynik
6 sie 22:53
frustracja: tak, w książce mam 0,282 nm
6 sie 22:56
Adamm: ostatni wynik jest zły
r=6,56*3√10*10−8=1,41*10−7
6 sie 23:01
Adamm: r=1,41*10
−8
6 sie 23:10
frustracja: Czyli jednak się zgadza
7 sie 23:27