działania
Adamm: czy jeśli mamy działanie o, op oraz ol
gdzie op to działanie odwrotne do o z prawej, a ol z lewej strony, to czy
b o x = a ⇔ x = a op b
oraz
y o b = a ⇔ y = a ol b
?
nigdzie nie jest to wyjaśnione
6 sie 13:39
kochanus_niepospolitus:
działanie odwrotne (z prawej) do + jest −
b+x = a ⇔ x = b − a ... a nie x = a − b
chyba że źle rozumiem 'odwrotne z prawej'
6 sie 13:43
Adamm: sprawdziłem
działanie odwrotne z prawej strony z przykładami, i faktycznie b o x = a ⇔ x = a op b
b + x = a ⇔ x = a − b
6 sie 13:48
Adamm: i z lewej też się zgadza
już nie ważne
nie było żadnej definicji ani niczego, co to jest działanie odwrotne
tylko kiedy można je wykonać
stąd pytanie
6 sie 13:52