odcinku |AB| obrano punkt X
niejestem923: Na odcinku |AB| obrano punkt X, że (AX)/(AB)=√2−1. Stosunek (AX)/(XB) jest równy ?
|AX|=(√2−1)*|AB|
Mógłby ktoś wyjaśnić to jak 6 latkowi czemu tak to zadanie się rozwiązuje?
Nie rozumiem dlaczego akurat tak się podstawia
|XB|=|AB|−(√2−1)*|AB|=(2−√2)*|AB|
(AX)/(XB)=((√2−1)*(2+√2))/((2−√2)*(2+√2))=(2*√2+2−2−√2)/2= (√2)/2
6 sie 10:13
Adamm:
AX
=√2−1
AB
AX
AX
AX/AB
√2−1
√2−1
=
=
=
=
=
XB
AB−AX
1−AX/AB
1−(√2−1)
2−√2
(√2−1)(2+√2)
√2
=
=
2
2
6 sie 12:07
niejestem923: Skąd ta jedynka w:
AX/AB
=
=
1−AX/AB
7 sie 13:04
Jerzy:
Po podzieleniu licznika i mianownika przez AB