matematykaszkolna.pl
kochająca matematykę: Wyznacz największą wartość funkcji 3/ (2x2+2x+1)
11 lis 11:34
coco: 2x2 +2x +1 ≠ 0 dla każdego x (czyli mianownik się nie zerujeemotikonka) najwieksza wartość jest 3/ na najmniejsza wartość mianownika emotikonka yw = -Δ /4a dla xw = -b/2a Δ = -4 więc yw = 4/8 = 1/2 dla xw = - 2/4 = - 1/2 3 ------ = 6 dla x = - 1/2 1/2 odp; największa wart. równa jest 6 dla x = - 1/2 emotikonkaemotikonka
11 lis 12:16
Mycha: ta funkcja bedzie miala wartosc najwieksza, jezeli mianownik bedzie najmniejszy, wiec 2x2+2x+1= min a jest to w wierzcholku. Liczymy wartosc tej funkcji w wierzcholku: Wy=-Δ/4a Wy=4/8=1/2 czyli mamy 3/(1/2)=6
11 lis 12:17
Kama: Dziękuje Wam bardzoemotikonka A czy podobnie jest z wartością najmniejsząemotikonka? np dla wyrażenia -7/x2-x+2
11 lis 14:53
Mycha: zeby ten ulamek byl najmniejszy to mianownik tez musi byc najmniejszy akurat w tym wypadkuemotikonka
11 lis 15:15
coco: Taaaaakemotikonkaemotikonka
11 lis 15:15
Kama: a wytłumaczy mi ktoś dlaczego tak będzie? dlaczego w jednym wypadku funkcja jest największa gdy jej mianownik jest najmniejszy a w innym jest na odwrót, od czego to zależy?
16 lis 14:16
yeti: No ,bo jeżeli licznik ułamka jest stały emotikonka to gdy mianownki najwiekszy to wartosć ułamka najmniejsza emotikonka a gdy mianownik najmniejszy to wart. ułamka najwiekszaemotikonka emotikonka emotikonka np emotikonka jak podzielisz 3 torty na wiekszą ilość łakomczuchów to bedą mieć.emotikonka ..... no emotikonka .... po mniejemotikonka a jak na mniejszą ilość tych łakomczuchów toemotikonka .... będą mieć poemotikonka?..... wiecejemotikonka! rozumiesz już emotikonka?emotikonkaemotikonka
16 lis 17:03
Kama: Tak tak już to bardzo dobrze zrozumiałamemotikonka Tylko bez nerwów- dziękuje
16 lis 18:04
b.: yeti podał wyjaśnienie czegoś innego emotikonka tutaj to zależy od tego, czy licznik jest dodatni, czy ujemny jeśli mianownik i licznik są > 0 i licznik jest stały, to iloraz największy <=> mianownik najmniejszy jeśli mianownik jest <0, a licznik stały i dodatni, to iloraz największy <=> mianownik największy
17 lis 11:06
yeti: Z całym szacunkiem emotikonka "b" ale tu chodzi o max lub min. więc tłumaczyłam kiedy liczy sięw mianow. max a kiedy min. Okemotikonka badanie znaku mianownika juz wynika jednoznacznie z obliczania ekstremum emotikonkaemotikonka takemotikonkaemotikonka
17 lis 14:08
b.: o rzeczywiście, przepraszam -- piszę jeszcze raz (poprzednio napisałem nieprawdęemotikonka ): jeśli mianownik i licznik są > 0 i licznik jest stały, to iloraz największy <=> mianownik najmniejszy jeśli mianownik jest dodatni, a licznik stały i UJEMNY, to iloraz największy <=> mianownik największy i ta druga sytuacja występuje w przykładzie -7/x2-x+2 z postu 11 lis 14:53
17 lis 15:42
yeti: OKemotikonkaemotikonkaemotikonka! emotikonkaemotikonka (jestem nieco uparta ( tak mam pozdrówkaemotikonka!
17 lis 15:51
b.: pozdrowienia! emotikonka
17 lis 16:32
Kama: pozdrowieniaemotikonka! Kocham was wszystkich, dziękuję, hello xD
17 lis 20:46
asia: pomorzecie mi w zadaniu prosze
22 lis 21:29