kochająca matematykę: Wyznacz największą wartość funkcji 3/ (2x2+2x+1)
11 lis 11:34
coco:
2x
2 +2x +1 ≠ 0 dla każdego x (czyli mianownik się nie zeruje

)
najwieksza wartość jest 3/ na najmniejsza wartość mianownika

y
w = -Δ /4a dla x
w = -b/2a
Δ = -4 więc y
w = 4/8 = 1/2 dla x
w = - 2/4 = - 1/2
3
------ = 6 dla x = - 1/2
1/2
odp; największa wart. równa jest 6 dla x = - 1/2

11 lis 12:16
Mycha: ta funkcja bedzie miala wartosc najwieksza, jezeli mianownik bedzie najmniejszy, wiec
2x2+2x+1= min
a jest to w wierzcholku. Liczymy wartosc tej funkcji w wierzcholku:
Wy=-Δ/4a
Wy=4/8=1/2
czyli mamy 3/(1/2)=6
11 lis 12:17
Kama: Dziękuje Wam bardzo

A czy podobnie jest z wartością najmniejszą

? np dla wyrażenia
-7/x
2-x+2
11 lis 14:53
Mycha: zeby ten ulamek byl najmniejszy to mianownik tez musi byc najmniejszy akurat w tym
wypadku
11 lis 15:15
coco: Taaaaak

11 lis 15:15
Kama: a wytłumaczy mi ktoś dlaczego tak będzie? dlaczego w jednym wypadku funkcja jest
największa gdy jej mianownik jest najmniejszy a w innym jest na odwrót, od czego to
zależy?
16 lis 14:16
yeti:
No ,bo jeżeli licznik ułamka jest stały

to gdy mianownki najwiekszy to wartosć ułamka najmniejsza

a gdy mianownik najmniejszy to wart. ułamka najwieksza

np

jak podzielisz 3 torty

na wiekszą ilość łakomczuchów
to bedą mieć.

..... no

.... po mniej

a jak na mniejszą ilość tych łakomczuchów to

....
będą mieć po

?..... wiecej

! rozumiesz już

?

16 lis 17:03
Kama: Tak tak już to bardzo dobrze zrozumiałam

Tylko bez nerwów- dziękuje
16 lis 18:04
b.: yeti podał wyjaśnienie czegoś innego

tutaj to zależy od tego, czy licznik jest dodatni, czy ujemny
jeśli mianownik i licznik są > 0 i licznik jest stały, to iloraz największy <=> mianownik
najmniejszy
jeśli mianownik jest <0, a licznik stały i dodatni, to iloraz największy <=> mianownik
największy
17 lis 11:06
17 lis 14:08
b.: o rzeczywiście, przepraszam -- piszę jeszcze raz (poprzednio napisałem nieprawdę

):
jeśli mianownik i licznik są > 0 i licznik jest stały, to iloraz największy <=> mianownik
najmniejszy
jeśli mianownik jest dodatni, a licznik stały i UJEMNY, to iloraz największy <=>
mianownik największy
i ta druga sytuacja występuje w przykładzie
-7/x
2-x+2
z postu 11 lis 14:53
17 lis 15:42
yeti: OK



!


(jestem nieco uparta

( tak mam

pozdrówka

!
17 lis 15:51
b.: pozdrowienia!
17 lis 16:32
Kama: pozdrowienia

! Kocham was wszystkich, dziękuję, hello xD
17 lis 20:46
asia: pomorzecie mi w zadaniu prosze
22 lis 21:29