Wymyślony przykład:
A=3,75 Liczba uczniów: 21
B=4,51 Liczba uczniów: 17
C=4,30 Liczba uczniów: 15
Ilość uczniów w szkole: 53
Nie wiem czy tak się robi w szkołach i czy to matematycznie każdy by tak zrobił więc proszę o
pomoc.
Wydaje mi się, że średnia ważona będzie dokładniejsza bo arytmetyczna raczej nie pasuje gdyż
klasy
nie mają równej ilości uczniów.
21/53 = 0,3962264150943396 = 0,40
17/53 = 0,3207547169811321 = 0,32
15/53 = 0,2830188679245283 = 0,28
suma wag musi dać mi 1 i daje.
Średnia = (0,40 * 3,75) + (0,32 * 4,51) + (0,28 * 4,30) = 1,50 + 1,44 (zaokrąglona) + 1,20
(zaokrąglona) =
= 4,14 (gdybym nie zaokrąglała wyników z mnożenia wyszłoby 4,1472 więc 4,15)
(po dodaniu wag nie zaokrąglonych też będzie 1)
Średnia bez zaokrągleń = (0,3962264150943396 * 3,75) + (0,3207547169811321 * 4,51) +
+ (0,2830188679245283 * 4,30) = 1,485849056603774 [1,49] + 1,446603773584906 [1,45] +
+ 1,216981132075472 [1,22] = 4,15 [4,16]
I tu moje główne pytanie jeśli mam dobry wzór to czy przybliżać od razu wagi do 2 miejsc po
przecinku i wyników powstałych z nich też czy jeśli ma to być mega dokładna średnia to można
nie przybliżać tylko
sukcesywnie aż do ostatecznego wyniku liczyć na tych długich liczbach? bo nawet jak liczę te
długie wagi i potem dodając dodaje już zaokrąglenia to widzicie jakie są różnice. Ta średnia
całej szkoły musi być bardzo dokładna
ale i zrobiona oczywistym dobrym matematyczno/programowym sposobem. Więc jakby mi ktoś mógł
wytłumaczyć jak powinnam robić to będę wdzięczna
Bo głupi przykład 0,3449 = 0,34 dodać to
samo 0,34 jest 0,68 ale już 0,3449 = 0,345
dodać to samo jest 0,69 na szczęście 0,3449 +0,3449=0,6898 = 0,69 ale nie zawsze się zgadza
zwłaszcza że bywają te głupie przybliżenia 0,3449 gdzie niby jest 0,34 ale mogłoby być
0,35...Więc chodzi mi właśnie o takie
dokładne przybliżenia...czy żeby było bardziej precyzyjnie i szczerze to nie powinno się
przybliżać od razu tylko na samiutkim końcu?
P.S. Rozumiem, że frekwencje w % jeśli tamto jest dobrze mogę zrobić tym samym tokiem a 82,98%
traktować jako liczbę 82,98?
Przepraszam, za tak dużo pytań mam nadzieję, że komuś będzie się chciało poświęcić mi dłuższą
chwilę
| 21 | 17 | 15 | |||
*A+ | *B+ | *C | |||
| 53 | 53 | 53 |
To samo co wyżej można zapisać:
| 21*A+17*B+15*C | 219,92 | ||
= | |||
| 53 | 53 |
| 219,92 | |
=4.149433962264150943396226415094339622641509433962264150943... ≈ 4.15 | |
| 53 |
| suma ocen (końcowych) wszystkich uczniów | ||
(średnia)= | = | |
| liczba wszystkich uczniów |
| ak | ||
wk= | ||
| a1+a2+...+am |
| a1 | a2 | am | ||||
w1+w2+...+wm= | + | +...+ | = | |||
| a1+a2+...+am | a1+a2+...+am | a1+a2+...+am |
| a1+a2+...+am | ||
= | =1 | |
| a1+a2+...+am |
| 21 | 17 | 15 | 21+17+15 | |||||
w1+w2+w3= | + | + | = | =1 | ||||
| 21+17+15 | 21+17+15 | 21+17+15 | 21+17+15 |
może ten pomysł z wagami jako uczniowie
nad uczniami szkoły jest zła? I czy można policzyć średnią arytmetyczną z takich średnich? czy
właśnie nie na wzgląd że jest różna liczba osób w klasach ? I ostatnie pytanie w sumie tak z
beczki...czy jak coś przybliże w działaniu raz i pomnoże przez coś to muszę wynik też
przybliżyć czy mogę dostawić żeby było na przykład dokłądniej w ostatecznym wyniku...bo
niektóre "nie przybliżenia" powiekszają liczbę
Będę wdzięczna za odpowiedź na moje
rozbudowane pytania
Poprostu ta średnia jest dla mnie ważna i musi być zgodna nie tylko pod
względem matematycznym ale i oświatowym
myślę, że to się nie różni ale lepiej zapytać
No więc zacznijmy może od tego, że wynik, który widzisz na wyświetlaczu kalkulatora
niekoniecznie odpowiada temu, co ów kalkulator ma zapamiętane jako wynik.
Co to znaczy? Może najlepiej na przykładzie:
− wpisuję 0.3333333333333333, mnożę przez 2, widzę wynik 0.6666666666666666
− wpisuję 1/3, widzę wynik 0.3333333333333333, mnożę przez 2, widzę wynik 0,6666666666666667
Z czego to wynika? Na myśl przychodzą mi 2 możliwości:
1. Kalkulator "pod maską" przechowuje liczby z większą dokładnością (acz też przybliżone).
Wtedy:
− w pierwszym przypadku kalkulator "widział" powiedzmy
0.3333333333333333000000*2=0.6666666666666666000000
zatem obcinając liczbę w celu wyświetlenia przybliża (ucinając zera), czyli nie rusza
ostatniej 6,
− w drugim przypadku kalkulator "widział" powiedzmy
0.3333333333333333333333*2=0.6666666666666666666666
zatem obcinając liczbę w celu wyświetlenia przybliża, czyli ostatnią wyświetlaną cyfrę
zamienia na 7.
2. Kalkulator "pod maską" przechowuje liczby jako ułamki. Wtedy:
− w pierwszym przypadku kalkulator "widział" powiedzmy
| 3333333333333333 | 6666666666666666 | ||
*2= | |||
| 1016 | 1016 |
| 1 | 2 | ||
*2= | |||
| 3 | 3 |
).
| a | c | |||
Mając do policzenia: | + | lepiej wklep w kalkulator (a/b)+(c/d) aniżeli zsumuj | ||
| b | d |
Średnią średnich końcowych wszystkich uczniów?
Średnią ocen końcowych wszystkich uczniów z wszystkich przedmiotów?
Średnią średnich średnich końcowych poszczególnych klas?
Znaczy wzór jest poprawny, ale być może masz dokładniejsze dane/nie o to Ci chodzi.
Najprościej będzie, jeśli powiesz, jakie masz dane i co chcesz policzyć.
(w pierwszym poście wspominasz o zadaniu, ale dajesz wymyślony przykład − może podaj właściwe
zadanie ( jeśli takowe istnieje
))
mam podane średnie końcowe 6−ciu klas i frekwencje aż 12
i muszę
obliczyć średnią całej szkoły, więc chciałabym to zrobić dokładnie aczkolwiek podałam
wymyślone dane ponieważ nie chce podawać prawdziwych
dane są wyższe, tylko zastanawia mnie
bo mówisz, że kalkulator powinien obsługiwać nawiasy i wgl dać mu możliwość liczenia ale ja
posiadam kalkulator prosty i wiadomo że licze częściowo to twoją pierwszą średnią dodaje potem
do wszystkiego i dziele dopiero przez 53
więc chyba nigdy nie ma pewności czy to jest
dokładne prawda? no i pytałam jeszcze o tą średnią arytmetyczną czy nie mogę po prostu dodać
wszystkiego i podzielić przez ilość?
w sumie to dalej trochę nie rozumiem gdzie tam jest
ukryta ta waga skoro wszystko jest na jednej kresce a przecież wyniki mnożenia już z jakąś
liczbą podzielone przez 53 mogą mieć inne przybliżenie
i w takim razie na pewno średnie
można wrzucić w licznik? Jeśli jesteś tego pewien to chyba będę spać spokojnie
dlatego też podałam zmyślone dane, ale to nie znaczy, że to
ma jakieś znaczenie? tzn jedynie te mają dokładne rozwinięcie a niektóre nie więc o to mi
głównie chodzi
| 3.75*21+4.51*17+4.3*15 | |
≈4.15 | |
| 21+17+15 |
Dziekuje za pomoc!