ciąg
amr: | | 9 | |
W nieskończonym ciągu geometrycznym którego sumą jest |
| , pierwszy wyraz wynosi √x−2, a |
| | 2 | |
trzeci jest odwrotnością pierwszego. Oblicz x.
potem
a
1=
√x−2
a
2=
√x−2q
| 9 | | √x−2 | |
| = |
| i z tego wyliczyć q ? |
| 2 | | 1−q | |
i ze wzoru b
2=ac wstawiając wyrazy ? czy myślę dobrze bo tak zrobiłam i nic nie wyszło może w
obliczeniach coś robię źłe
5 sie 13:18
karty do gry : a
1 =
√x − 2 , x ≥ 2
Zał q < 1 ⇒ x > 3
Wystarczy podstawić i rozwiązać równanie.
5 sie 13:22
Jerzy:
x > 2
5 sie 13:26
5 sie 13:27
amr: zgadza się tak miałam tylko pewnie teraz źle wyliczam owe q
bo wydaje mi się ze teraz do kwadratu tak? i zostanie znowu jakiś bezsens q2 coś źle kręce
spróbuję raz jeszcze
5 sie 14:03
Pytający:
Przecież q masz już policzone. Wstawiasz je teraz do równania, które napisałaś wyżej i
obliczasz x:
x > 2
Możesz podstawić dla uproszczenia:
t=
√x−2, t>0 ⇒ x=t
2+2
...
Po przekształceniu otrzymasz równanie kwadratowe:
2t
2−9t+9=0
...
| | 3 | | 3 | | 17 | |
t1= |
| >0 ⇒ x1=( |
| )2+2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
t
2=3 >0 ⇒ x
2=3
2+2=11
5 sie 15:00