teoria
juk: Wyznaczyć wszystkie liczby pierwsze p takie że
f(p) = (2 + 3) − (22 + 32) + (23 + 33) − · · · − (2p−1 + 3p−1) + (2p + 3p)
jest podzielne przez 5.
5 sie 10:55
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
(2+3) (mod 5) = 0
(22 + 33) (mod 5) = ( (−1) + (−1) ) (mod 5) = 3 (mod 5)
(23 + 33) (mod 5) = ( (−2) + (−3) ) (mod 5) = 0
(24 + 34) (mod 5) = ( (1 + 1 ) (mod 5) = 2 (mod 5)
(25 + 35) (mod 5) = ( (2 + 3) (mod 5) = 0
(26 + 36) (mod 5) = ( (−1) + (−1) ) (mod 5) = 3 (mod 5)
... itd.
zauważ, że f(p) będzie podzielne przez 5 dla p = 4n+1 ; p = 4n.
5 sie 11:03
juk: dzieki
5 sie 11:31