teoria liczb
juk: Pokaż że suma kwadratów dzielników liczby naturalnej n jest mniejsza niż n2*√n.
5 sie 10:44
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że największy dzielnik liczby naturalnej n jest ≤√n
liczba tych dzielników jest nie większa niż √n
kwadrat dzielnika liczby naturalnej n ≤ (√n)2 = n
suma kwadratów dzielników ... ≤ n * √n < n2*√n (dla n>1)
5 sie 10:50
juk: dzieki
5 sie 10:55
Adamm: wcale nie prawda
n=10
największy dzielnik to 10, ale nie ważne
drugi to 5
5>√10
5 sie 14:16
polonista:
nieprawda piszemy łącznie
5 sie 14:23
Adamm: masz chyba jakieś problemy ze sobą
5 sie 14:28
polonista:
Ty z językiem polskim.
5 sie 14:30
Adamm: lepiej mieć problemy z językiem polskim niż ze swoją psychiką
idź się leczyć
5 sie 15:46
polonista: Idę..zwolniłeś miejsce.
5 sie 16:08
Adamm: uznam to za komplement
5 sie 16:11
polonista:
No i gitara!
5 sie 16:14
g: indukcyjnie.
Na początek n1=p1 (liczba pierwsza >= 2).
Widać że spełnia S1=p12 < p12√p1
Przez Sk oznaczam sumę kwadratów dzielników nk Sk = ∑dk,i2
nk+1=nk*pk+1 (dorzucamy kolejny czynnik pierwszy, być może powtórzony)
Sk+1 ≤ Sk + ∑(pk+1*dk,i)2 = Sk*(1+pk+12)
tu jest ≤ a nie =, bo niektóre (pk*dk,i) mogą powtarzać niektóre dk,i
nk+12*√nk+1 = nk2*√nk * pk+12*√pk+1
Zatem wyrażenie n2√n wzrosło o czynnik p2√p, a S wzrosło nie więcej niż o czynnik
(1+p2). Dla p≥2 jest p2√p > (1+p2) co dowodzi tezy.
6 sie 13:27