matematykaszkolna.pl
Zamiana zawartości linii w pliku Mariusz: Mamy dany plik tekstowy , łańcuch z zawartością linii którą chcemy zamienić i łańcuch na który chcemy zamienić daną linię Kopiowanie całego pliku aby zamienić jedną linię nie będzie dobrym pomysłem
5 sie 08:01
Pytający: Jeśli oldLineSize==newLineSize, możesz zwyczajnie daną linię w pliku nadpisać. W przeciwnym razie: − albo kopiujesz cały plik z odpowiednią poprawką i podmieniasz wynik z plikiem oryginalnym − albo działasz "na żywca" na oryginalnym pliku, wtedy fragmentu poprzedzającego szukaną linię nie ruszasz i: − jeśli oldLineSize>newLineSize, przepisujesz nową linię i resztę pliku, następnie zmniejszasz rozmiar całego pliku o oldLineSize−newLineSize odpowiednią funkcją systemową − jeśli oldLineSize<newLineSize, najpierw musisz powiększyć plik o newLineSize−oldLineSize, następnie "przesunąć" końcową część pierwotnego pliku do nowego końca (kopiując od tyłu), a następnie wpisać nową linię w miejsce starej Oczywiście rozwiązanie z kopiowaniem całego pliku jest najbardziej niezawodne (mimo iż nie jest dobrym pomysłem emotka ). Jeśli np. ze względu na rozmiary pliku będzie to bardzo nieefektywne, prawdopodobnie można lepiej ustrukturyzować znajdujące się w tymże pliku dane (baza danych?).
5 sie 13:47
Metis: grep .
5 sie 18:11
Mariusz: grep pod Windowsem ? Z kopiowaniem jakoś bym chyba sobie poradził ale nie wydaje mi się to efektywnym rozwiązaniem
5 sie 19:14
Metis: Miałem na myśli Linux'a emotka
5 sie 19:23
Mariusz: Jeśli chodzi o Linuksa to po zakupie dysku twardego trochę pożałowałem miejsca na dysku na partycję dla Linuksa i podzieliłem dysk na jedną partycję na której zainstalowałem Windows XP Professional Teraz ten system jest już trochę przestarzały i przydałoby się doinstalować Linuksa najlepiej bez formatowania Masz na to jakiś pomysł ?
5 sie 20:20
Mariusz: http://wklej.org/id/3231244/ Pytający zajrzałem do książki Eckela Thinking in i z tym kopiowaniem coś tam napisałem ale teraz tak jak w komentarzu przydałoby się zamienić nazwy plików
7 sie 17:38
7 sie 18:02