Zamiana zawartości linii w pliku
Mariusz:
Mamy dany plik tekstowy , łańcuch z zawartością linii którą chcemy zamienić
i łańcuch na który chcemy zamienić daną linię
Kopiowanie całego pliku aby zamienić jedną linię nie będzie dobrym pomysłem
5 sie 08:01
Pytający:
Jeśli oldLineSize==newLineSize, możesz zwyczajnie daną linię w pliku nadpisać. W przeciwnym
razie:
− albo kopiujesz cały plik z odpowiednią poprawką i podmieniasz wynik z plikiem oryginalnym
− albo działasz "na żywca" na oryginalnym pliku, wtedy fragmentu poprzedzającego szukaną linię
nie ruszasz i:
− jeśli oldLineSize>newLineSize, przepisujesz nową linię i resztę pliku, następnie
zmniejszasz rozmiar całego pliku o oldLineSize−newLineSize odpowiednią funkcją systemową
− jeśli oldLineSize<newLineSize, najpierw musisz powiększyć plik o newLineSize−oldLineSize,
następnie "przesunąć" końcową część pierwotnego pliku do nowego końca (kopiując od tyłu), a
następnie wpisać nową linię w miejsce starej
Oczywiście rozwiązanie z kopiowaniem całego pliku jest najbardziej niezawodne (mimo iż nie jest
dobrym pomysłem

).
Jeśli np. ze względu na rozmiary pliku będzie to bardzo nieefektywne, prawdopodobnie można
lepiej ustrukturyzować znajdujące się w tymże pliku dane (baza danych?).
5 sie 13:47
Metis: grep .
5 sie 18:11
Mariusz:
grep pod Windowsem ?
Z kopiowaniem jakoś bym chyba sobie poradził ale nie wydaje mi się to efektywnym rozwiązaniem
5 sie 19:14
Metis: Miałem na myśli Linux'a
5 sie 19:23
Mariusz:
Jeśli chodzi o Linuksa to po zakupie dysku twardego trochę pożałowałem miejsca na dysku
na partycję dla Linuksa i podzieliłem dysk na jedną partycję na której zainstalowałem
Windows XP Professional
Teraz ten system jest już trochę przestarzały i przydałoby się doinstalować Linuksa
najlepiej bez formatowania
Masz na to jakiś pomysł ?
5 sie 20:20
Mariusz:
http://wklej.org/id/3231244/
Pytający zajrzałem do książki Eckela Thinking in
i z tym kopiowaniem coś tam napisałem ale teraz tak jak
w komentarzu przydałoby się zamienić nazwy plików
7 sie 17:38
7 sie 18:02