suma
BRO: Oblicz sumę
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| =  |
| 1*2*3 | | 2*3*4 | | 23*24*25 | |
w mnianowniku jest (n − 1)n(n + 1), oczywićie chodzi mi jak to policzyć a nie sam wynik
4 sie 23:26
mat: wykorzystaj taki wzór
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (n−1)n(n+1) | | n−1 | | n | | n+1 | |
gdzie A,B, C znajdz sam
4 sie 23:29
BRO: ale tak szukać dal każdego ułamka?
4 sie 23:35
Adamm: po to jest n żeby było ogólnie
4 sie 23:39
mat: nie, to jest ogólny wzór (dla każdego n − naturalnego)
| 1 | | 0.5 | | −1 | | 0.5 | |
| = |
| + |
| + |
| (bardzo latwo przeliczyc) |
| (n−1)n(n+1) | | n−1 | | n | | n+1 | |
i teraz rozpisuj:
4 sie 23:41
Adamm: zapoznaj się co to jest rozkład na ułamki proste funkcji wymiernej
4 sie 23:41
4 sie 23:41
BRO: A jak wyznaczyć np A?
4 sie 23:44
Adamm: wymnóż obie strony przez (n−1)n(n+1)
i przypomnij sobie kiedy 2 wielomiany są równe
4 sie 23:46
BRO: | 0.5 | | 1 | | 0.5 | | 0.5 | | 1 | | 0.5 | | 0.5 | | 1 | | 0.5 | |
| − |
| + |
| + |
| − |
| + |
| + |
| − |
| + |
| +... |
| 1 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | | 7 | |
a jak z tym dalej?
4 sie 23:53
Adamm: lepiej jest to zapisać w notacji sumacyjnej
0,5∑n=1231/n−∑n=2241/n+0,5∑n=3251/n
wszystkie wyrazy o indeksach od 3 do 23 się skrócą, i zostanie
0,5*(1+1/2)−(1/2+1/24)+0,5*(1/24+1/25)
5 sie 00:02