rówania
Druh: Niech x,y rzeczywiste i takie że (x +√1+y2)(y +√1+x2)=1.
Wykaż że (x +√1+x2)(y +√1+y2)=1.
Jak to pokazać naprosciej?
4 sie 22:15
mat: y=−x
(x+√1+x2)(−x+√1+(−x)2)=(√1+x2+x)(√1+x2−x)=(1+x2)−x2=1
4 sie 22:49
Druh: Nie rozumiem , możesz wyjaśnić
4 sie 22:54
mat: w sesnie czemu y=−x, tak?
4 sie 22:59
Druh: no tak
4 sie 23:01
mat: popatrz na twoje równanie, widać pewną symetrie co nie.. dlatego można sie spodziewać, ze
albo y=x, albo y=−x (to drugie pasuje)
4 sie 23:02
mat: sproboje to zrobic bez rozwiązania, bo w zasadzie mozna zapytac: skad wiadomo, ze to jedyne
rozwiazanie
4 sie 23:03
mat: Mamy:
xy+x√1+x2+y√1+y2+√1+x2√1+y2=1 to wiadomo
xy+x√1+y2+y√1+x2+√1+x2√1+y2=1 to mamy policzyć
i znów widać, że fajnie by było jakby x2=y2
Nie wiem, pewnie sie to da jakoś łopatologicznie rozpisać
4 sie 23:06
Druh: A nie da się jakoś policzyć a nie tak podawać jakby zgadywać
4 sie 23:09
mat: Na pewno sie da, spróbuj cos rozpisac to popatrzymy
4 sie 23:11
Druh: no nie wiem naet jak rozpisać o to chodzi żeby z tego pierszego równania wyliczyc to co podałes
4 sie 23:13
mat: łatwo też zauwazyć, że nie może być y>0 i x>0 (równoczesnie)
jeżeli y>0, to y+√1+x2>1, więc musi być x+√1+y2<1, czyli x<0 i analogicznie jak x>0 to
y<0
i znów sie nasuwa y=−x
trzebaby sie zastanowic jak pokazac, ze to jedyne i tyle
4 sie 23:26
Druh: Spoko a jak się pokazuje że to jedyne rozwiązanie?
4 sie 23:29
mat: to zadanie dla ciebie!
4 sie 23:34
Druh: Nawet nie wiem jak zacząć
4 sie 23:54
Adamm: 1. x>0, y<0, |x|>|y|
xy+x√1+x2+y√1+y2+√1+x2√1+y2>(y+x)[y+√1+y2]+1>1
sprzeczność
2. x>0, y<0, |y|>|x|
xy+x√1+x2+y√1+y2+√1+x2√1+y2<(x+y)[y+√1+y2]+1<1
sprzeczność
reszta jest symetryczna, więc nie sprawdzamy
i tak wyjdzie to samo
więc musi być |y|=|x| tak jak napisał mat
5 sie 00:42
Adamm: jeszcze przypadek x<y<0 o którym zapomniałem
ale w sumie nie wiem jak go ruszyć
5 sie 00:57
mat: gdyby x<0 oraz y<0 (oczywiście x≠y), niech x<y<0
wtedy:
x2>y2
x+√1+y2≤0 (gdy x≤−√1+y2)
y+√1+x2>y+√1+y2>0
a wtedy iloczyn byłby ujemny (bądź zerowy), sprzeczność (a ma być równy 1)
−− rozważ jeszcze przypadek gdyby −√1+y2<x<y
5 sie 01:21