Wielomian
Charles: Wielomian:
W(x) = x3+7x2−x−7
Policzyłem to w ten sposób:
a0/a3=−7/1
W(−7)= −343+343+7−7=0
x2
−−−−−−−−−−−−−−−
(x3=7x2−x−7)/(x+7)
−x3−7x2
−−−−−−−−−−−−−
= =
I jak to pociągnąć dalej?
4 sie 22:03
kochanus_niepospolitus:
źle wykonane dzielenie

x
3+7x
2 −x − 7 = x
2(x+7) −1*(x+7) = (x
2−1)(x+7) = (x−1)(x+1)(x+7)
4 sie 22:09
Charles: wiem, ze tak to mozna rozwiazac, ale chodzi mi o to jak pociagnac dalej dzielenie pisemne.
4 sie 22:10
karty do gry : przepisujesz dwa następne składniki obok "dwóch znaków =".
4 sie 22:13
Charles: dzieki
4 sie 22:20
Mila:
W(x) = x3+7x2−x−7
Schemat Hornera:
1 7 −1 −7 x=−7
1 0 −1 0
W(x)=(x+7)*(x2−1)=(x+7)*(x−1)*(x+1)
II sposób
x3+7x2−x−7=0
x2*(x+7)−(x+7)=0
(x+7)*(x2−1)=0
II zwykłe dzielenie
(x3+7x2−x−7): (x+7)=x2−1
−(x3+7x2)
−−−−−−−−−−−−−−−
−x−7
−(−x−7)
======
0
4 sie 22:28
5 sie 16:28