matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dd
imie:
Ciąg (x,−3,1,...) jest geometryczny. Oblicz iloczyn pierwszego i siódmego wyrazu tego ciągu.
1
obliczyłem q = −
3
oraz a
1
=9 co dalej?
4 sie 21:15
the foxi:
Wzór ogólny na n−ty wyraz jest równy a
n
=a
1
q
(
n−1).
1
Więc a
7
=a
1
q
6
=9*(U−{1}{3})
6
=9*
=3
2
*3*{−6}=3
−4
729
1
Iloczyn a
1
i a
7
jest równy 3
2
*3
−4
=3
−2
=
9
4 sie 21:23
the foxi:
1
1
2 linijka: a
7
=a
1
q
6
=9*(
)
6
=9*(
)=3
2
*3
−6
=3
−4
3
729
4 sie 21:25
imie:
thx
4 sie 21:46