Krótka piłka.
John: Zapisz wzór funkcji f, która każdej liczbie n∊N+ przyporządkowuje największą liczbę całkowitą x
spełniającą nierówność x2−2nx−8n2<0.
Obliczyłem Δ=36n2, √Δ=6n
Miejsca zerowe x1=(−2n) ∉N+
x2=4n ∊N+
Zatem nasuwa mi się taki wzór funkcji: f(n)=4n ale w odpowiedziach mam f(n)=4n−1.
Wyjaśni ktoś skąd się bierze ta wartość (−1) ?
4 sie 18:50
the foxi: x2−2nx−8n2<0 − mniejsze od zera. A f(n)=4n przyporządkuje równe zeru.
4 sie 18:52
Adamm: x2−2nx−8n2=0, to faktycznie
x=−2n lub x=4n
ale masz x2−2nx−8n2<0
zatem x∊(−2n;4n)
4 sie 18:52
John: Hmm... rzeczywiście. Chyba już ogarniam, −2n nie spełnia warunków zadania przez znak (−) i 4n
przyporządkowuje wartości równe zeru, więc aby równanie było spełnione musimy odjąć 1 by
również zachować warunek z zadania o tym, że x∊C. Tak?
4 sie 19:00
the foxi: Dokładnie. Nierówność jest ostra, gdybyśmy zaznaczyli tę parabolę na wykresie, widzielibyśmy,
że spełniają ją wartości od −2n do 4n − a z warunków zadania wynika, że n należy do N, więc
wystarczy, że odejmiemy 1 od 4n.
4 sie 19:50
John: Dzięki.
4 sie 20:51