równanie
ego: Rozwiąż (bez komputera) równanie
18x2−18x√x−17x−8√x−2=0
Chodzi mi o sposób rozwiązania.
4 sie 18:48
karty do gry : x ≥ 0
Podstawienie x = t2 sprowadzi równanie do równania IV stopnia.
4 sie 18:55
Adamm: po podstawieniu, wielomian jest rozkładalny na dwa o współczynnikach całkowitych
4 sie 19:04
ego: No tak ale co dalej
4 sie 19:08
Adamm: 18t4−18t3−17t2−8t−2=(at2+bt+c)(dt2+et+f)
zakładając że a, b, c, d, e, f są całkowite, tworzysz układ równań
i dostajesz wielomiany dla których wiesz jak wyliczyć pierwiastki
4 sie 19:10
karty do gry : Ewentualnie pozostaje jeszcze metoda Ferrariego
4 sie 19:12
ego: A czemu zakład zakładamy że są calkowite
4 sie 19:12
Adamm: by je wyznaczyć
4 sie 19:15
Adamm: to jest w pewnym sensie rozszerzenie twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
4 sie 19:18
Adamm: ad=18
ae+bd=−18
af+eb+cd=−17
bf+ec=−8
cf=−2
stąd możemy przyjąć c=1, f=−2
ad=18
ae+bd=−18
−2a+eb+d=−17
−2b+e=−8
dalej 1. a=1 oraz d=18
e+18b=−18
eb=−33
−2b+e=−8
ale z trzeciego 2|e, z drugiego mamy sprzeczność
kolejno 2. a=2, d=9
2e+9b=−18
eb=−22
−2b+e=−8
b jest podzielne przez 2, e również, ale eb nie jest przez 4, sprzeczność
3. a=6, d=3
2e+b=−6
eb=−8
−2b+e=−8
e=−4 oraz b=2
czyli mamy rozwiązanie
wielomian=(6t2+2t+1)(3t2−4t−2)
4 sie 19:28
Adamm: gdyby jednak nie można było rozłożyć tego wielomianu na iloczyn wielomianów o
współczynnikach wymiernych, trzeba byłoby skorzystać z metody Ferrariego,
tak jak napisał
karty do gry, ale jest to bardziej problematyczne
więcej o tej metodzie masz tutaj
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
4 sie 19:33
ego: Nadal nie wiem czemu zakładasz że te współczynniki maja być calkowite
4 sie 19:38
kochanus_niepospolitus:
to wyrzuć kwestię tego że mają być całkowite
robisz te same równania i wyliczasz
4 sie 19:39
Adamm: ego, jak masz inny sposób to proszę
4 sie 19:41
Adamm: co za głupie pytanie...
zakładam bo mogę
a jak nie są to trudno
ale były
więc nie zadawaj głupich pytań
4 sie 19:42
ego: Nie umiem rozwiązać ten układ
4 sie 19:45
ego: To można tak zawsze zakladac
4 sie 19:46
Adamm: zakładać sobie możesz co chcesz
tylko nie wiadomo czy faktycznie tak jest
ale skoro układ miał rozwiązanie, to tak musi być
4 sie 19:58
Mila:
√x=t, x≥0, t≥0
18t
4−18t
3−17t
2−8t−2=0
nie ma pierwiastków wymiernych,(sprawdziłam) trzeba to jakoś rozłożyć na iloczyn.
Może tak spróbujemy:
18t
4−18t
3−17t
2−8t−2= (ax
2+bx+1)*(cx
2+dx−2)
P=acx
4+adx
3−2ax
2+bcx
3+bdx
2−2bx+cx
2+dx−2=
=acx
4+x
3*(ad+bc)+x
2*(−2a+bd+c)+x*(−2b+d)−2
ac=18
ad+bc=−18
−2a+bd+c=−17
−2b+d=−8
I próba a=6 i c=3 wtedy:
6d+3b=−18
d−2b=−8
−−−−−−−−−−−d=−4 i b=2
spr : b*d=−8 ( dobrze)
w(t)=(6t
2+2t+1)*(3t
2−4t−2)=0⇔
(6t
2+2t+1)=0 lub (3t
2−4t−2)=0
Δ<0 brak rozw. w R lub Δ=40
| | 2−√10 | | 2+√10 | |
t= |
| ∉D lub t= |
| ∊D |
| | 3 | | 3 | |
================
4 sie 20:34
Mila:
Trochę się spóźniłam
4 sie 21:34
Mariusz:
18t
4−18t
3−17t
2−8t−2=0
36t
4−36t
3−34t
2−16t−4=0
(36t
2−36t+9t
2)−(43t
2+16t+4)=0
(6t
2−3t)
2−(43t
2+16t+4)=0
| | y | | y2 | |
(6t2−3t+ |
| )2−((6y+43)x2+(−3y+16)t+ |
| +4)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(y
2+16)(6y+43)−(3y−16)
2=0
(6y
3+43y
2+96y+688)−(9y
2−96y+256)=0
6y
3+34y
2+192y+432=0
3y
3+17y
2+96y+216=0
3 17 96 216
−17/9 3 34/3 2014/27 18250/243
−17/9 3 17/3 575/9
−17/9 3 0
−17/9 3
| | 17 | | 17 | | 18250 | |
3(y+ |
| )3+575/9(y+ |
| )+ |
| =0 |
| | 9 | | 9 | | 243 | |
w=u+v
| | 575 | | 18250 | |
(u+v)3+ |
| (u+v)+ |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 575 | | 18250 | |
u3+3u2v+3uv2+v3+ |
| (u+v)+ |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 18250 | | 575 | |
u3+v3+ |
| +3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 729 | | 81 | |
| | 18250 | | 190109375 | |
z2+ |
| z− |
| =0 |
| | 729 | | 531441 | |
| | 9125 | | 273375000 | |
(z+ |
| )2− |
| =0 |
| | 729 | | 531441 | |
| | 9125−√273375000 | | 9125+√273375000 | |
(z+ |
| )(z+ |
| ) |
| | 729 | | 729 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√−9125−√273375000+3√−9125+√273375000−17) |
| | 9 | |
Sprawdź bez kalkulatora że y=−3
| | y | | y2 | |
(6t2−3t+ |
| )2−((6y+43)x2+(−3y+16)t+ |
| +4)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | y | | 3y−16 | |
(6t2−3t+ |
| )2−(√6y+43)2(t− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2(6y+43) | |
| | y | | 3y−16 | |
(6t2−3t+ |
| )2−(√6y+43t− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2√6y+43 | |
| | 1 | | 3y−16 | |
(6t2−(3−√6y+43)t+ |
| (y− |
| )) |
| | 2 | | √6y+43 | |
| | 1 | | 3y−16 | |
(6t2−(3+√6y+43)t+ |
| (y+ |
| ))=0 |
| | 2 | | √6y+43 | |
5 sie 10:04