Rozwiąż
Pytający: Rozwiąż równanie
sinx+sin2x+sin3x+sin 4x =0
To będzie ciag arytmetyczny ?
4 sie 14:43
Jerzy:
W żadnym wypadku !
4 sie 14:43
4 sie 14:46
Pytający: Doszlam do czegos takiego
(Sin4x * cosx−2x) ( sin6x*cos−x)=0
4 sie 14:53
Jerzy:
Przecież to absurd.
4 sie 14:59
kochanus_niepospolitus:
a w jaki sposób do czegoś takiego doszłaś?
4 sie 15:01
Jerzy:
Też jestem ciekawy
4 sie 15:08
Mila:
sinx+sin2x+sin3x+sin 4x =0⇔
(sinx+sin3x)+(sin2x+sin4x)=0⇔
| | x+3x | | x−3x | | 2x+4x | | (2x−4x) | |
2*sin |
| *cos |
| +2*sin |
| *cos |
| =0 /:2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(2x)*cos(−x)+sin3x*cos(−x)=0⇔
cosx*(sin2x+sin3x)=0
| | 2x+3x | | 2x−3x | |
cosx=0 lub 2*sin |
| *cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | x | |
cosx=0 lub sin( |
| x)=0 lub cos(− |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
rozwiązuj dalej sam.
4 sie 15:52
Mila:
Zmień może nicka, bo taki sam nick ma kolega pomagający
( wielce biegły w matematyce

).
4 sie 15:55
Zmiana: Dzięki
4 sie 16:26
Mila:
4 sie 16:29
Adamm: Zmiana=Sophie=Pytający
4 sie 18:06
Pytający:
Dzięki za napomknięcie, Milu!
(wielce mnie przeceniająca

)
I dzięki za zmianę, Zmiano!
4 sie 18:12
Pytający:
Adammie, niekoniecznie. Na tym forum nicku nie należy traktować unikatowo.
4 sie 18:15
Zmiana: Osoby stale pomagające mają przecież kolorowe nicki
4 sie 18:25
Pytający:
Mogą mieć, acz nie muszą.
4 sie 18:48
Mila:
Czasem wchodzimy z innej przeglądarki i jeśli tam nie zalogujemy się z kolorem to jesteśmy
czarni.
4 sie 18:50