dddswww
imie: Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A=(1,−4) i B=(3,2). Zatem spełniony jest warunek:
(y−1)(3−1)−(2+4)(x−1)
(y−1)2−6(x−1)
2y−2−6x+6
2y=6x+2−6
2y=6x−4 / 2
y=3x−2
co robie źle
pomocy
odopwiedx to f(2)=−1
4 sie 13:30
Jerzy:
Pomieszałeś/aś współrzędne:
(y + 4)(3 − 1) = (2 + 4)((x −1)
4 sie 13:37
imie: o kurcze
dzięki
4 sie 13:39
Mila:
A nie umiesz napisać prostej korzystając z równania kierunkowego ?
y=ax+b
−4=a*1+b
2=3a+b
−−−−−−−− odejmujemy stronami
−6=−2a ⇔a=3
y=3x+b
−4=3*1+b ⇔b=−7
Prosta: y=3x−7
f(x)=3x−7
f(2)=3*2−7=−1
4 sie 16:50
imie: zbyt skomplikowane, ale dzięki za wytlumaczenie
4 sie 17:27