Przedstaw w postaci iloczynu √2 +2cos α
moniq: Hejj ludzie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Zadanie: Przedstaw w postaci iloczynu √2+ 2 cos α . Zrobiłam ale cos jest źle
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Pomoże ktoś
![emotka](emots/1/mruga.gif)
z góry dzieki
| 45°+αα α | | 45 − α | |
√2+ 2 cos α = 2 cos 45° + 2 cos α = 2(cos 45° +cos α )= 2 cos |
| • cos |
| |
| 2 | | 2 | |
| 45 − α | | π | | α | | π | | α | |
= cos (45 +α) • cos |
| = 4 cos ( |
| + |
| ) • cos ( |
| − |
| ) |
| 2 | | 16 | | 4 | | 4 | | 2 | |
3 sie 22:17
moniq: Przepraszam za spam − wstawiłam dwukrotnie przez problemy z netem
3 sie 22:19
Blee:
Jaka czescia pi jest 22.5
o ![](emots/2/pytajnik.gif)
Bo na pewno nie 1/16 ani 1/4 jak napisalas
3 sie 22:34
Blee:
I dlaczego nagle.zniknela 2 a pozniej znikad 4 pojawila sie przed iloczynem tych cosinusow
3 sie 22:35
moniq: Nno tak 22,5° to 1/8 π. Ale dalej mi sie cos nie zgadza
![emotka](emots/1/smutny.gif)
. Wstawiłam 4 bo taka postac jest w
odp. Co z tym moge jeszcze zrobic
4 sie 11:33
Jerzy:
| π | | α | | π | | α | |
= 4*cos( |
| + |
| )*cos( |
| − |
| ) |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
4 sie 11:38
Jerzy:
| π | | π | |
Ups...zamiast |
| ma być |
| oczywiście. |
| 4 | | 8 | |
4 sie 11:39
moniq: | 45°−α | |
cos (45 +α) • cos |
| = 2cos (π/8 +α/2 ) • cos (π/8 − α/2) powinno byc 4 zamiast dwa |
| 2 | |
![emotka](emots/1/smutny.gif)
. Ktoś widzi błąd
4 sie 11:48
moniq: Jerzy no właśnie tak mam w odp. Co źle zrobiłam
![](emots/2/pytajnik.gif)
4 sie 11:49
Jerzy:
Przecież przed nawiasem masz jeszcze dwójkę: 2(cos45 + cosα)
4 sie 11:49
moniq: ![](emots/2/pytajnik.gif)
Skad to wziales
![](emots/2/wow.gif)
ta dwojke z końca pierwszej linijki wsadziłam do środka do nawiasu
4 sie 11:53
Jerzy:
Patrz 22:17
Masz: 2*(cos45 + cosα) .... a sam nawias też Ci da dwójkę.
4 sie 11:59
4 sie 12:01
moniq: O jaaa racja
![](emots/2/zeby.gif)
dzieki bardzo
4 sie 12:03
moniq: Jerzemu
![](emots/2/zeby.gif)
w sumie kochanus też
4 sie 12:05