trapez opisany na okregu
Jack:
![rysunek](rys/133262.png)
Zapomniałem jak to się liczy
![](emots/2/kwasny.gif)
Obliczyć pole, znając długości podstaw trapezu.
3 sie 20:31
Jack:
wiem, ze z wlasnosci okregu wpisanego moge wyznaczyc promien za pomoca pola...
ale co mi to daje?
Obwod = 2*(24+6)
przy czym promienia tez nie znamy.
3 sie 20:32
kochanus_niepospolitus:
to jest dowolny trapez ?
3 sie 20:38
Jack: Nie jest ani rownoramienny , ani prostokatny.
3 sie 20:38
Jack: w sensie tak − nie jest ani ...
3 sie 20:39
Benny: c − ramię
6+24=2c
c=15
15
2=h
2+9
2
225−64=h
2
169=h
2
h=13
3 sie 20:40
Jack: ale ramiona sa roznej dlugosci...
3 sie 20:42
Benny: Dokładnie, miałem napisać, że rozwiązanie do kosza.
3 sie 20:42
kochanus_niepospolitus:
1) niech to będzie trapez równoramienny.
Wtedy skorzystam z wyliczeń Bennego.
| 13 | |
h = 13 = 2r −> r = |
| > 6 |
| 2 | |
2) niech to będzie trapez prostokątny.
Wtedy:
2r + x = 30
(2r)
2 + (24−6)
2 = x
2
| 24 | |
i z tego wynika, że r = |
| < 5 |
| 5 | |
różne promienie okręgów, więc różne pola (bo wysokość = 2r, a suma podstaw jest stała).
Tak więc −−− w ogólnym przypadku NIE MA rozwiązania
3 sie 20:55
5-latek: | a+c | |
P= |
| *h = l*h gdzie l to dlugosc linii srodkowej |
| 2 | |
3 sie 20:55
kochanus_niepospolitus:
5−latek −−− ale co z tego ... a+c jest znana ... 'h' (czyli 2r) nie jest znana i co gorsza ...
jak pokazałem w 20:55 jest zmienna w zależności od wzajemnego ułożenia się ramion.
3 sie 20:58
5-latek: Czesc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Chcial wzor
3 sie 20:59
Jack: dzięki bardzo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Taki przypadek też miałem wziąć pod uwagę, jednak myślałem, że się da
3 sie 21:00
Jack: Cześć Krzysiu
3 sie 21:00
5-latek: Witaj
Jack
3 sie 21:01
Mila:
krzysiu jak tam leci? Gorąco?
3 sie 21:25
Jack: Pewnie gorąco i burzowo...jak w całej Polsce ;x
3 sie 21:36
Mila:
U mnie nie ma burzy a przydałaby się.
3 sie 21:51
Benny: Milu, po tym co się dzieje na świecie nie rzucałbym takich słów na wiatr.
4 sie 03:04
Mila:
Ale Nocny Marek z Ciebie
Benny.
4 sie 21:33