uzasadnij, ze
granica: uzasadnij, że jezeli tg α=3, to sin2α−cos2α = 0,8
zrobilem tylko tyle, i nie wiem co dalej.
3=sinα/cosα
3cosα=sinα
3 sie 15:22
karty do gry : | | sin2x − cos2x | | tg2x − 1 | |
sin2x − cos2x = |
| = |
| |
| | sin2x + cos2x | | tg2x + 1 | |
Ostatnią równość dostajesz dzieląc licznik i mianownik ułamka przez cos
2x.
3 sie 15:24
kochanus_niepospolitus:
3cosx = sinx
a więc:
9cos
2x = sin
2x
jedynka trygonometryczna:
sin
2x + cos
2x = 1 −> sin
2x = 1 − cos
2x
10cos
2x = 1
cos
2x = 0.1
9 = 10sin
2x
sin
2x = 0.9
a więc: sin
2x − cos
2x = ...
3 sie 15:26
granica: o super dzieki! 0,9−0,1=0,8
3 sie 15:32