Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
granica: sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. podaj konieczne założenia
1−2sin2α=2cos2α−1
cos2α−sin2α=cos2α−1
3 sie 14:50
Jerzy:
a) ⇔ 2 = 2cos2x + 2 sin2x ⇔ 2 = 2(sin2x + cos2x) ⇔ 2 = 2*1 ⇔ 2 = 2 ( jest )
3 sie 14:53
Jerzy:
Drugie dobrze przepisane ?
3 sie 14:54
granica: 6gapa ze mnie, zle przepisalam
powinno byc cos2α−sin2α=2cos2α−1
3 sie 14:57
granica: nie rozumiem rozwiazania tego 1
3 sie 14:57
Jerzy:
A konkretnie czego ?
3 sie 14:58
kochanus_niepospolitus:
2)
skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
sin2a + cos2a = 1
3 sie 14:59
kochanus_niepospolitus:
w (1) Jerzy w pierwszym kroku przeniósł 'jedynki' na lewą stronę a funkcje trygonometryczne na
prawą
3 sie 15:00
granica: ja zrobilem na poczatku tak w A) L=sin2α+cos2α−sin2α=2cos2α−sin2α+cos2α
i po redukowani wqychodzi z lewej strony cos2α= 2cos2α−sinα+cos2α
= cos2= ? mam tam po prawej stronie zrobic jedynke i wyjdzie mi wtedy dobrze?
3 sie 15:00
kochanus_niepospolitus:
a później to już tylko skorzystanie z jedynki trygonometrycznej
3 sie 15:00
Jerzy:
2) L = cos2x − ( 1 − cos2x) = cos2x − 1 + cos2x = 2cos2x − 1 = P
3 sie 15:01
kochanus_niepospolitus:
ps. a w ogóle to to wszystko są różne postacie cos(2α)
3 sie 15:01
Jerzy:
1) inaczej:
L = 1 − 2( 1 − cos2x) = 1 − 2 + 2cos2x = 2cosx − 1 = P
3 sie 15:03
granica: nie potrafie kompletnie tego robic, znacie jakies dobre stronki gdzie wytlumaczone jest od
poczatku? nie potrafie nic z tym zrobic
3 sie 15:04
Jerzy:
Przecież te przykłady są banalne , w obydwu korzystamy z jedynki trygonometrycznej:
sin2x + cos2x = 1
3 sie 15:06
granica: wiem, ze sa banalne. ale kompletnie nie moge tego zrozumiec. nie potrafie sobie z tym poradzic
3 sie 15:08
Jerzy:
patrz 15:03 ...czego tu nie rozumiesz ?
3 sie 15:11
kochanus_niepospolitus:
granica, jedynkę trygonometryczną znasz?
sin2x + cos2x = 1
i stąd wiemy, że: sin2x = 1 − cos2x (przenieśliśmy tylko cos2x na drugą stronę równości)
i analogicznie cos2x = 1 − sin2x
3 sie 15:13
granica: a okeej, dobra. już chyba wszysztko widze i rozumiem
3 sie 15:16