prawd-stwo
ula: | | 2 | | 1 | |
Oblicz wariancję zmiennej losowej X o gęstości f(x) = |
| ( |
| ) |
| | π | | ex+e−x | |
3 sie 11:24
kochanus_niepospolitus:
i problem polega na
3 sie 11:32
ula: nie umiem policzyć tej całki
∫∞−∞x2f(x)dx
3 sie 11:35
ula: ktos pomoze
4 sie 10:58
piotr: | | 2 x2 | | π2 | |
∫−∞+∞ |
| dx = |
| |
| | π(ex+e−x) | | 4 | |
4 sie 11:17
ula: odpowiedz mam ale wole rozwiązanie
4 sie 11:21
jc: Czy znasz analizę zespoloną? całki, residua?
Jeśli tak, to całkuj po prostokącie −a, a, a+πi, a−πi. Potem przejdź do granicy a→∞..
4 sie 13:42
4 sie 13:53
piotr: | | x2 | | x2 e−x | |
∫−∞+∞ |
| dx = ∫−∞+∞ |
| dx = |
| | ex+e−x | | 1+e−2x | |
| | x2 e−x | |
=2 ∫0+∞ |
| dx = 2 ∫0+∞[x2∑n=0+∞(−1)n e−(2n+1)x] dx = |
| | 1+e−2x | |
| | (−1)n | |
= 2 ∑n=0+∞(−1)n∫0+∞[x2 e−(2n+1)x] dx = 4 ∑n=0+∞ |
| = |
| | (2n+1)3 | |
6 sie 22:22