przedziały
orokul: Wyznacz przedziały motonicznośći funkcji f(x)=log1/2 cos x gdzie x∊ (0,2π\pi).
Czy trzeba to z pochodnych?
3 sie 10:33
Jerzy:
Tak.
3 sie 10:33
karty do gry : Popraw przedział.
| | π | | 3π | |
log1/2 [cosx] nie jest określony dla x ∊ [ |
| , |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
W pozostałych przedziałach można powołać się na odpowiednie twierdzenia o złożeniu funkcji
malejącej z rosnącą oraz malejącej z malejąca.
3 sie 10:37
orokul: No a jak zbadać tę funkcję np w przedziale [0,π/2]
3 sie 10:39
karty do gry : Na przedziale [0 , π2] funkcje f(x) = log1/2 x , g(x) = cosx są malejące, wiec ich
złożenie jest funkcją rosnąca.
3 sie 10:43
orokul: Dzieki a na przdziale [3π/2,2π]
3 sie 10:44
karty do gry : Malejąca jako złożenie malejącej z rosnąca.
3 sie 10:45
orokul: Tak myślałem że bez pochodnych
3 sie 10:48