3 sie 10:01
Adamm: suma kątów zewnętrznych = 720o
dla dowolnego wielokąta wypukłego
dla trójkątów, suma kątów to 180o, a dla czworokątów, 360o
więc mamy
A+B+C+D+E+F+G=7*180o−720o=540o
p=6
3 sie 13:41
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/133252.png)
z + y = 360 − ( 180 − a) = 180 + a
zauważ, że:
b+c+e+f+y = (5−1)*90 = 4*90 (kąty wewnętrzne 5−cio kąta)
d+g+z = (3−1)*90 = 2*90 (kąty wewnętrzne trójkąta)
jako, że z+y = 180 + a −> a = z+y − 2*90
więc:
a+b+c+d+e+f+g = 4*90
3 sie 14:32
kochanus_niepospolitus:
cholera
b+c+e+f+y = (5−2)*180 = 6*90
d+g+z = (3−2)*180 = 2*90
więc wychodzi 6*90
3 sie 14:33