bok
Zeniu: Mamy prostokat ABCD gdzie AB = CD = 5, BC = AD = 10. Wybieramy punkty W, X, Y, Z odpowiednio na
bokach AB, BC, CD,DA tak że WXYZ jest deltoidem, w którym kąt ZWX wynosi 90o. Dane są tez
nastepujące zaleznosci WX = WZ = √13 oraz XY = ZY. Oblicz XY.
3 sie 08:58
Jerzy:
Zrób rysunek.
IXYI = √(2.5)2 + (7.5)2
3 sie 09:13
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/133244.png)
Jerzy ... a czemu (niesłusznie) założyłeś, że przekątne tego deltoidu będą równoległe do boków?
Zauważ, że:
2(
√13)
2 ≠ 5
2
na początek:
√2(√13)2 =
√26
25 + e
2 = 26 −> e
2 = 1 −>
e = 1
a
2 + (10−b)
2 = 13
d
2 + (5−a)
2 = 13
d+1+b = 10
układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
szukamy 'b'.
3 sie 09:30
kochanus_niepospolitus:
cholera ... jeszcze winno być równanie:
b2 + (5−c)2 = c2 + (10−d)2
i szukamy b oraz (5−c) , co by wyznaczyć |XY|
3 sie 09:32
Zeniu: skad masz 2,5 np
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
3 sie 09:32
Zeniu: ale Jerzy szybciej policzyl
3 sie 09:33
Jerzy:
Tak ... moje rozwiazanie jest prawidłowe tylko wtedy, gdy osie deltoidu są równoległe do boków
prostokata, a tak być nie musi.
3 sie 09:36
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... tak nie jest ... bo wtedy jedna z przekątnych = |AB| = 5
co jest nieprawdą
bo przekątna ta to przeciwprostokątna trójkąta o przyprostokątnych długości √13. Więc
przeciwprostokątna ma miarę √26
Zeniu ... ale źle policzył, bo zrobił ten sam błąd, który ja na początku chciałem zrobić.
3 sie 09:40
Zeniu: Czyli wyszło XY=8?
Dzieki
3 sie 09:46
Jerzy:
![rysunek](rys/133245.png)
Dlaczego niemożliwe ?
a = 2,5 i b = 7,5.
3 sie 09:46
Blee:
Zeniu vel Sawa ... na pewno nie 8
Jerzy ... napisze dlaczego nie za okolo godzine.
3 sie 09:59
Jerzy:
OK .... już widzę swój błąd
3 sie 10:01