rozwiąż nierówność
xyz: Jak rozwiązać tę nierówność? (2x) / (2 − 3x) ≥ (x + 6)(x − 10)
Dzięki za pomoc
3 sie 05:24
xyz: poprawka: powinno być (x + 6) / (x − 10).
3 sie 05:28
Jerzy:
Po pierwsze założenia: 2 − 3x ≠ 0 i x − 10 ≠ 0
Teraz prawa strona na lewą i wspólny mianownik.
3 sie 08:03
xyz: Wychodzi mi 5(x + 115)(x − 2) / (2 − 3x)(x−10) ≥0, i teraz nie mam pojęcia co robić dalej
:s
3 sie 09:21
Jerzy:
Dobrze.
Teraz:
a | |
| ≥ 0 ⇔ a ≥ 0 i b > 0 lub a ≤ 0 i b < 0 |
b | |
i licz dalej
3 sie 09:32
xyz: Dzięki wielkie, a wystarczyło pomyśleć... wyszło x∊ < 2; 10) oraz < −
65,
23) czyli
poprawnie
3 sie 09:43
Jerzy:
Nie używaj słowa "oraz" tylko "lub" , bo to jest alternatywa.
3 sie 10:19