Jak
Pytający: Jak najszybciej rozwiazywac takie rownania
a) sin x − cos x =0
B) cos x −cos x(x + π/3 ) =0
3 sie 01:25
Adamm: mając równość
cosα=cosβ
rozwiązaniem jej są
α=β+2kπ lub α=−β+2kπ, gdzie k∊C (całkowite)
rozwiązaniem
sinα=sinβ
jest
α=β+2kπ lub α=π−β+2kπ, gdzie k∊C
rozwiązaniem
tgα=tgβ (ctgα=ctgβ)
po ustaleniu odpowiedniej dziedziny, jest
α=β+kπ, gdzie k∊C
wzory redukcyjne
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
3 sie 01:35
kochanus_niepospolitus:
sinx − cosx = 0
sin(x − 45
o) = 0 (skąd? sprawdź wzory trygonometryczne)
3 sie 08:37
Mila:
a)
sin x − cos x =0⇔
| | π | |
sinx=cosx / : cosx (cosx≠0 bo x= |
| +kπ nie spełnia równania) |
| | 2 | |
tgx=1
b) popraw treść i skorzystaj z pierwszej wskazówki
Adamma
3 sie 19:08
Pytający: Dzięki
3 sie 22:00