kombinatoryka
Adamm: 1. Dla zbioru n−elementowego policzyć ilość działań w nim wykonywalnych i łącznych.
2. Dla zbioru n−elementowego policzyć ilość działań w nim wykonywalnych, łącznych i
przemiennych.
policzyłem ilość ogólnie działań, nn2, oraz ilość działań przemiennych, n(n+1)n/2,
i jestem ciekaw czy można policzyć również te na górze jakimś łatwym sposobem
2 sie 19:15
mat: jeżeli f:A→B, |A|=m, |B|=n, to wszystkich takich funkcji jest nm
(to łatwe, bo każdemu elementowi ze zbioru A przyporządkowujemy jedną z n możliwości)
łącznie mamy n*n..*n=mn możliwości
w przypadku grup
f:G x G → G. Niech |G|=n, wtedy |G x G| = n2
czyli wszystkich działań jest nn2
2 sie 19:27
mat: łącznie mamy....nm ***
2 sie 19:27
mat: jezeli chodzi o łącznosc i przemiennosc, to nie wiem czy to sie da tak ,,prosto"
pewnie jakies rekurencje itd
2 sie 19:33
jc: Gdyby nie zakładać przemienności, mielibyśmy nn.
2 sie 19:35
Adamm: to znaczy?
nn działań wykonywalnych w danym zbiorze n−elementowym, i łącznych w nich?
2 sie 19:55
2 sie 20:04
jc: Odpowiedź negatywna oznacza, że zadanie nie ma prostego rozwiązania?
Chciałem napisać, skąd mój wynik i od razu zauważyłem, że mój pomysł
był zupełną bzdurą
2 sie 20:30
Adamm: kto wie czy nie ma
po prostu żadnego nie znam, i raczej się nie zapowiada
2 sie 20:32