całka
Dok: Oblicz jak najprostszym sposobem
Tylko nie wolfram....
2 sie 18:54
Adamm: podstawienie uniwersalne t=tg(x/2)
2 sie 19:01
Dok : No tak to jest ostateczność....
| | t2+2t+1 | |
∫01 |
| dt ale tez nie idealne bo teraz to rozwiazac tez jest |
| | t4+2t3+2t2−2t+1 | |
problemowo
2 sie 19:04
Adamm: nie jest aż tak problematycznie
od razu widać że w mianowniku mamy (t2+t)2+(t−1)2
i pierwiastki możemy policzyć ze wzoru a2+b2=(a+ib)(a−ib)
2 sie 19:11
Dok: No ale wychodzą zespolone więc problem bo nie uczyłam się jak liczyć takie tylko zostawiliśmy
że są nierozkladalne np x2 +1
2 sie 19:26
Dok: I?
2 sie 20:09
piotr: | | −t−1 | | −t−1 | |
= |
| + |
| |
| | 2 √3 (−t2+√3 t−t+√3−2) | | 2 √3 (t2+√3 t+t+√3+2) | |
2 sie 20:23
Adamm: dopasujesz sobie iloczyn nierozkładalnych, a reszta możesz powiedzieć że "zauważyłaś"
2 sie 20:24
piotr: t4+2t3+2t2−2t+1 = −(−t2+(√3−1) t+√3−2) (t2+(1+√3) t+√3+2)
2 sie 20:27
piotr: ∫= (1/(4 √3))(−2 (−2+√3) arctg[1+(−1+√3) t]−2 (2+√3) arctg[1−(1+√3) t]+
+ln[2−√3+t−√3 t+t2]−ln[2+√3+t (1+√3+t)]) + C
2 sie 20:56
Dok: Ciekawe jak ja na poprawce wpadnę na to zauwazenie
2 sie 21:17
Dok: Piotr jak ty wpadłem na rozłożenie tego mianiwnika
2 sie 21:22
piotr: t4+2t3+2t2−2t+1 = (t2+t)2+(t−1)2 = (t2+t+i(t−1))(t2+t−i(t−1))
dalej z delty
a potem przemnożyć czynniki z pierwiastkami sprzężonymi aby wyeliminować jednostki urojone
2 sie 21:44
Dok : Ok musze to przeanalizowac
2 sie 21:47
piotr: mamy takie czynniki:
| | 1 | |
(t− |
| (√3−i √2 (2−√3)−1)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
(t− |
| (√3+i √2 (2−√3)−1)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
(t− |
| (−√3−i √2 (√3+2)−1)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
(t− |
| (−√3+i √2 (√3+2)−1)) |
| | 2 | |
wymnażamy 1 z 2 i 3 z 4
2 sie 21:55
kochanus_niepospolitus:
co studiujesz, jeżeli masz takie przykłady

2 sie 22:07
Dok : informatyka a co z tym przykładem nie tak?
2 sie 22:08
Adamm: całkowanie numeryczne
2 sie 22:09
Dok : Analiza matematyczna
2 sie 22:13
Froid: | | cos t+1 | |
Można tez zauwazyć ze ta calka jest równa całce ∫0π/2 |
| dt |
| | 2−sin 2t | |
2 sie 22:17
jc: A gdyby tak:
| | dx | | 1 | | dp | |
∫0π/2 |
| = |
| ∫0π |
| = ... to chyba nie będzie trudne. |
| | 2−sin 2x | | 2 | | 2− sin p | |
x=π/4 + p
| | sin x | | 1 | | sin p + cos p | |
∫0π/2 |
| = |
| ∫−π/4π/4 |
| dp |
| | 2−sin 2x | | √2 | | 2−cos 2p | |
| | 1 | | sin p | |
= |
| ∫−π/4π/4 |
| dp |
| | √2 | | 3−2cos2 p | |
| | 1 | | cos p | |
+ |
| ∫−π/4π/4 |
| dp |
| | √2 | | 1+2sin2 p | |
Każdą z 2 całek liczy się prosto.
| | 1 | | ds | |
Np. Druga całka |
| ∫−1/√21/√2 |
| = |
| | √2 | | 1+2s2 | |
| | 1 | | dq | | 1 | | π | |
= |
| ∫−11 |
| = |
| [atan q]−11 = |
| |
| | 2 | | 1+q2 | | 2 | | 4 | |
lub jakoś podobnie.
3 sie 00:13